Paylan’a ‘301 fezlekesi’

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan’a röportaj ve konuşmaları gerekçe gösterilerek dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke hazırlandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan hakkında dokunulmazlığının kaldırılması istemiyle fezleke hazırladı. Gerekçe olarak da Paylan’ın basına verdiği röportajlar gösterildi. 

Fezlekede, Paylan’ın 25 Temmuz 2018’de Diyarbakır’da düzenlenen HDP’nin grup toplantısından sonra yaptığı konuşma ve 27 Temmuz 2018’de yine Diyarbakır’da katıldığı bir eylemin ardından ‘Özgürüz’ internet sitesine verdiği röportajları gerekçe gösterildi.

Paylan’ın röportajlarında ‘Türkiye Cumhuriyeti Devletini , Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini Alenen Aşağılama’ suçunu işlediği iddiasıyla dokunulmazlığının kaldırılması istendi. TCK 301. maddeden soruşturma açılması Adalet Bakanı’nın iznine bağlı. Paylan hakkında, 301. maddeden soruşturma açılmasına bakanlık izin verdi.

‘Skandal durum’

Paylan, fezlekeyle ilgili olarak şunları söyledi: 

“Tamamen basına verdiğim beyanlarımdan dolayı düzenlenmiş. Bir milletvekili kendi şehrine gider, gördüklerini basına paylaşır. Ben de gördüklerimi anlattım. Her köşe başında TOMA, Panzer var ve bu durum Hitler, Musolini günlerini hatırlatıyor diyorum. Savcı benim bu ifademi alıyor ve ‘Türkiye Cumhuriyeti devletini aşağıladığı suçunu işlemiştir’ diyor. Hüküm kuruyor. 301. maddeden de yargılanmamı istiyor. Bunu Adalet Bakanı’na gönderiyor ve Bakan, “Evet Garo Paylan bana hakaret etmiş” diyor ve 301. maddeden yargılanmama izin veriyor. Yargı açısından skandal bir durum. Muhalefet milletvekilinin gördüklerini aktarmaması için de hükümet bir sopa olarak kullanılıyor. 301. maddeyi muhalefeti susturmak için kullandıklarının bir göstergesi.

301. madde Hrant Dink cinayeti sonrasında çok tartışıldı. O dönem hükümet, ‘Kaldırmıyoruz ama izne bağlıyoruz, izinleri de vermeyeceğiz’ dedi. ‘Fiilen kalkmış olacak’ dediler. Oysa gördük ki 301. maddeden izinler verilmeye başlandı. Hükümete dönük eleştirileri susturma aracına dönüştü. 301. madde katil bir madde.  Bir sopa olarak yeniden kullanmaya başladıklarını görüyoruz.”