İdlib'de kontrol El Kaide'ye yakın grupların elinde

İdlib vilayetinin büyük bölümü El Kaide'nin bir uzantısı olan grubun etkin olduğu HTŞnin elinde.

Heyet Tahrir el Şam'ın, dün ÖSO'nun bazı birimlerini çatışmalara son veren bir ateşkes anlaşmasını kabule zorladığı bildirildi. Bu anlaşmayla ÖSO grupları, HTŞ'nin desteklediği sivil bir yönetimin yetkisini kabul etmiş oldu. 

Dün varılan anlaşma uyarınca Özgür Suriye Ordusu, HTŞnin etkin olduğu İdlib kent merkezi ve pek çok kasabada temel hizmetleri yürüten "Kurtuluş Hükümeti" adlı bir sivil oluşumun, diğer bazı köy ve kasabaları da yönetmesini kabul etti. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün yaptığı açıklamada, "İdlib'de sahada sıkışmadan dolayı radikal gruplar ılımlı muhalefete saldırıya geçti, biz de gerekli tedbirleri alıyoruz. İdlib'de bazı çatışmalar var, arkadaşlarımız durdurulması için çalışıyor; İdlib muhtırası başarıyla uygulanıyor diyebiliriz" demişti.  
 
Reuters haber ajansına konuşan Türk istihbaratına yakın bir isyancı kaynağı, Ankara'nın grupları bir anlaşmaya razı ederek çatışmaların daha büyümesini önlediğini söyledi. 

HTŞ'nin bölgedeki güçlü hakimiyetinin sürmesi, bölge halkı ve isyancılar arasında, geçen yıl beklenen Rus hava saldırılarının bu kez gerçekleşebileceği kaygısı yaratıyor. 

İslamcı militanlar Türk-Rus anlaşmasının koşullarına uyarak Türk birliklerinin İdlib yakında konuşlanmasına razı oldular ancak bölgeyi terk etmediler. 

ÖSO'yu şemsiyesi altında bulunduran Ulusal Ordu ittifakından Binbaşı Yusef Hamoud, "HTŞ'nin bu bölgedeki kesin kontrolü, rejim ve Rusya için, İdlib anlaşmasına son verme konusunda bir mazeret olacak. Yaklaşan tehlike bu" dedi. (Reuters)