Trump'tan tweet: Türkiye Kürtlere saldırırsa ekonomisini yıkarız

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'deki Kürtlere saldırması halinde Türkiye'yi ekonomik açıdan yıkacaklarını ifade ederken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ABD'nin Türkiye ile stratejik ortaklığa itibar etmesini beklediğini söyledi. ABD ile ilişkilerin gerileceği düşüncesiyle Dolar/TL haftaya 5.50 seviyelerinde başladı.

ABD'nin Suriye'den geri çekilmesi hakkında gece saatlerinde Twitter'da yaptığı açıklamalarda Trump, "Suriye'den son derece gecikmiş geri çekilmeye başlarken IŞİD'den geride kalanları pek çok taraftan vurmaya devam ediyoruz. Tekrar güçlenirse yakındaki bir üsten tekrar saldırırız. Kürtleri vuracak olursa Türkiye ekonomisini harap ederiz. 20 mil güvenli bölge yaratacağız..." dedi. 

Trump ayrıca Kürtlerin Türkiye, Rusya ve İran'ı provoke etmemesini istedi. 

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın ise yine Twitter'da Trump'a cevap olarak "Suriyeli Kürtleri ABD'nin terörist listesindeki PKK ve onun Suriye uzantısı PYD/YPG ile aynı görmek ölümcül bir hatadır. Türkiye teröristlerle savaşır, Kürtlerle değil... Türkiye ABD'den stratejik ortaklığımıza itibar etmesini ve teröristlerin propagandasının gölgesinde kalmamasını istemektedir" dedi. 

Öte yandan küresel büyüme endişelerinin yanı sıra Suriye ve ABD ile ilişkiler kaynaklı jeopolitik risklerin de geçen hafta olduğu gibi sürmesiyle dolar/TL haftaya 5.50'nin üzerini test ederek başladı. 

Reuters ajansına konuşan bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Başta Çin olmak üzere küresel büyüme endişeleri ve ticaret savaşları global risk iştahını zayıflatmış durumda. Buna Türkiye'ye özgü seçim öncesi riskler ve ABD ile ilişkiler eklenmesiyle TL'de baskının süreceğini düşünüyoruz" dedi 

Kategoriler

Güncel