Taşnaksutyun yönetimi yenilendi

1890 yılında Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te kurulan Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnaksutyun) genel kurulunu ilk kez 16-24 Ocak tarihlerinde Karabağ Cumhuriyeti’nin başkenti Stepanagerd’te gerçekleştirdi. Bu Taşnaksutyun’un 33. genel kurul toplantısı.

Ermenistan, Karabağ ve Diaspora’da (Suriye, Lübnan, İran, Gürcistan ve 40’dan fazla ülke) aktif olan parti Ermenistan’daki Kadife Devrim’in ardından parlamentoda yer alamamıştı. Hala Lübnan ve Karabağ parlamentolarında temsil edilen partinin geçen haftaki genel kurul toplantısı Ermenistan ve Diaspora’dan gelen üye ve misafirlerin katılımı ile başladı. 

Genel kurul toplantılarında, dünyada Ermeniler için önemli görülen genel gelişmeler, bölgesel siyasi durum ve sorunlar, Ermenistan’ın ekonomik ve güvenlik konusundaki durumu gibi konular ele alınıyor.  Kurulda ayrıca parti içindeki sorun ve düzenlemeler tartışılırken, karar alma mercii olan “Taşnaksutyun Bürosu” üyeleri de seçiliyor. Bu açıdan genel kurullar, çok sayıda konunun ele alındığı geniş bir toplantı. 

Yeni hükümete eleştiri

2000 yılından bu yana “Büro Başkanı” olan Hrant Markaryan yeni hükümeti eleştiren bir açılış konuşması yaptı. Ermenistan’da son 4 yıl içindeki siyasi gelişmeleri yorumlayarak başladığı konuşmasında “Önce şuna açıklık getirmeliyiz Mayıs ayında ülkede yaşanan önemli bir halk hareketiydi. Ermeni halkı sokaklara çıkarak artık bu düzene, adaletsizliğe, rüşvete son dedi. Halkın adalet arayışı bazıları tarafından çok güzel kullanıldı” diyerek Paşinyan hükümetini eleştirdi.

Markaryan, sözlerini “Paşinyan hükümeti ile görüştük anlaştık, zaten neden Serj Sarkisyan ile koalisyon ortağı olduğumuzu biliyorlardı, bazı ana hatlarda anlaştık, her şey iyi gibiydi, partimizin Ermeni dünyası için ne anlama geldiğini bildiklerini düşündük, ama sonra bize saygı duymadıklarını ve anlaştığımız noktalara sadık kalmadıklarını gördük” diye sürdürdü. Markaryan konuşmasında parti için “Karabağ Mücadelesinin” ve “Ermenistan-Diaspora İlişkilerinin” önemini detayları ile anlattı.

Paşinyan: İşbirliğine hazırız 

Ermenistan Başbakanı Paşinyan ise genel kurul öncesinde Taşnaksutyun Partisi’ne yazılı bir kutlama mesajı gönderdi. Paşinyan mesajında “Taşnaksutyun’un rolü Ermenilerin milli kimliğinin korunması, diasporanın düzeni, Ermeni derneklerinin faaliyetleri için çok önemlidir. Partinin hayatı boyunca geçtiği yol kahramanca, uğradığı muameleler ise bazen adaletsiz olmuştur, fakat Taşnaksutyun her zaman Ermeni halkının kaderini paylaşmıştır.  Partinin Ermenistan’a dönmesi ve faaliyetlerine devam etmesi (Levon Ter Petrosyan döneminde partinin Ermenistan’da yasaklı olması ve daha sonra tekrar faaliyetlerine izin verilmesinden bahsediyor. AO) Ermenistan ve Karabağ’ın siyasi hayatına büyük etki bırakmıştır. Genel kurula başarılar diler, parlamentodaki çoğunluğumuz adına Taşnaksutyun ile işbirliğine hazır olduğumuzu bildiririm” dedi.

Yeni Büro belirlendi 

16-24 Ocak’ta toplanan genel kurul “Taşnaksutyun Büro” temsilcisi olarak Kanadalı Hagop Der-Khachaduryan’ı seçti, Ermenistan’dan Armen Rustamyan Büro Başkanı oldu. Geçen seneki isimlere (Vigen Bağumyan-İran, Vigen Yacubian-ABD, Hagop Khachaduryan- Lübnan, Kiro Manoyan- Kanada/Ermenistan, Benyamin Bçakcıyan- Lübnan, Spartak Seyranyan-Ermenistan, Murad Papazian-Fransa) yanı sıra, Büro üyelerine yeni isimler de katıldı; Aram Galustyan (Ermenistan), Arsen Hampartsumyan (Ermenistan), Raffi Donabedyan (Kanada) ve Hovsep Der-Gevorgyan (Batı Avrupa).

Genel Kurul, partinin genel felsefesi ve stratejisine sadık kalınacağını yinelerken, Karabağ sorununun takibi ve konu hakkındaki eski yaklaşımların geçerliliğinin baki olduğunu da vurguladı.  Mayıs ayındaki protestolar ile ortaya çıkan memnuniyetsizliğin giderilmesi ve Diaspora ile ilişkilerin güçlenmesi konusunda daha derinden çalışma kararı da alındı.

Genel Kurul zirvesi sonrasında yayınlanan belgede, Taşnaksutyun’un Ermenistan’da çok yönlü dış siyasetten yana olduğu ve kadınların bundan sonra parti içinde daha çok rol almasının garantilendiği de vurgulandı.

Kategoriler

Genel Güncel Ermenistan



Yazar Hakkında