Barsamyan: Devlete kaygılarımızı ilettik, biraz daha sabretmemizi söylediler

Ermeni Kilisesi'nin Vatikan'daki Temsilcisi Başepiskopos Khajag Barsamyan dün Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir görüşme gerçekleştirmişti. Görüşmenin ardından bugün Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi’nde tedavisi süren Patrik Mesrob II’yi ziyaret eden Barsamyan’a Başepiskopos Aram Ateşyan, Eçmiadzin Kiliselerarası İlişkilerden Sorumlu Kıdemli Rahip Şahe Ananyan da eşlik etti. Vakıf Başkanı Bedros Şirinoğlu ile de görüşen Başepiskopos Barsamyan, görüşmenin ardından Agos’a açıklamalarda bulundu

Başepiskopos Barsamyan görüşme fikrinin Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II’ye ait olduğunu söyledi: 
“Katolikos ‘Hükümetten bir randevu alarak, bu konunun yurtdışında nasıl algılandığını iletiriz’ dedi. Burada meselenin sürece müdahale etmek değil, katkı sunmak anlamını taşıdığını özellikle vurguladı. Ana taht Surp Eçmiadzin, kendi konumunu çok iyi bilmekte. O yüzden de müdahil olmak için değil, kolaylaştırıcı olabilmek için girişimlerde bulunuyor”

Başepiskopos Barsamyan randevu sürecinin nasıl işlediğini şu sözlerle anlattı:

“Biliyoruz ki, seçim işlemi Türkiye Ermenilerinin yıllardan beri uyguladığı kurallar çerçevesinde ve devletin izniyle gerçekleşir. Seçimin sonucunu sadece kutlamakla yetinir. Vehapar (Karekin II) bu konuda görüşlerini iletmek için benim girişimde bulunmamı istedi. Roma’da görevli olduğumdan, oradaki Türkiye elçisini ziyaret ettim ve bu isteği ona ilettim. Elçi, bu talebi çok olumlu karşıladı ve Dışişleri Bakanı’na bildireceğini söyledi. Ardından da beni telefonla arayarak Dışişleri Bakanı’nın görüşme için randevu verdiğini bildirdi. Ben de bu gelişmeyi Katolikos Karekin II’ye ilettim. Hayr Şahe, Eçmiadzin’de Kiliselerarası Diyalogdan Sorumlu bir ruhban. Doğu Ortodoks Kiliseleri ve Katolik Kilisesi’nin yıllık toplantısına katılmak üzere zaten Roma’ya gelecekti. Çok iyi İngilizce konuştuğu için onun da benle gelmesini tavsiye etti. Ayrıca Arşak Episkopos vasıtasıyla Aram Başepiskopos Ateşyan’ı da bu ziyaretten haberdar edeceğini söyledi. Bunun üzerine ben de kendisini aradım. Sağ olsun, bizi havaalanında karşılayacağını ve Patrikhane’de konaklayabileceğimizi söyledi. Kendisi de bize katıldı ve dün sabah Ankara’da görüşme gerçekleşti.”

Başepiskopos Barsamyan görüşmenin nasıl geçtiğini de şu sözlerle anlattı:
“Bakan bizi çok sıcak karşıladı, ben de çok net bir şekilde niyetimizin konuya dışarıdan müdahale etmek olmadığını, sadece kaygılarımızı belirtmek istediğimizi ve eğer herhangi bir şekilde yardımcı olabileceğimiz bir durum varsa memnuniyetle yerine getirebileceğimizi belirttim. Bakan kendisi de bunun bir iç mesele olduğunu, patrik seçimini devletin de istediğini ama biraz daha sabretmek gerektiğini söyledi. Ben sözlerinin samimi olduğunu hissettim.
Benim izlenimime göre, kendileri bu sürecin mümkün olduğu kadar sükûnet içinde geçmesini, toplum içinde gerilim yaşanmamasını arzu ediyor.”
Başepiskopos Khajag Barsamyan yarın Türkiye’den ayrılacak. Görüşmeye dair Patrikhane'den de sabah saatlerinde yazılı bir açıklama yapılmıştı.

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob Mutafyan rahatsızlığı nedeniyle yaklaşık olarak 10 yıldır görevini yerine getiremiyor. Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Kurulu 2017 yılında Patrik Mutafyan'ı emekli,  makamını da münhal (boş, doldurulması gereken) ilan etti. Ardından başlayan seçim sürecinde Başepiskopos Bekçiyan yine Ruhani Kurul iradesiyle Patrikhaneyi seçime götürecek Değabah (Patriklik Kaymakamı) ilan edildi ancak İstanbul Valiliği Şubat 2018'de Patrikhane'ye gönderdiği bir mektupla Bekçiyan'ın Patrik kaymakamlığını tanımadı ve Patrik Mutafyan ölmeden seçim yapılamayacağını bildirdi. 

Kategoriler

Toplum


Yazar Hakkında