Diyarbakır Barosu: Elçi cinayetinde şüpheli polisler yargılanmalı

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi 28 Kasım 2015 tarihinde Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklaması sonrası çıkan çatışmada hayatını kaybetmiş ve aradan geçen 4 yılda failleri bulunmamıştı. Baro 'nunc inayetin incelenmesi için başvurduğu İngiltere’nin Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü (Forensic Architecture)  hazırladığı raporu açıkladı. Üç boyutlu canlandırılmanın yapıldığı raporda; Elçi’nin ölüm aralığının 7 saniyeye kadar düşürüldüğünü ve engelsiz atış alanı içinde bir polis memurun 4 atışının olduğu belirtilerek, 3 polisin şüpheli olduğu açıklandı. 

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın ve avukat Barış Yavuz Diyarbakır'da bir basın toplantısı düzenledi.

"Birkaç zamandır daha önce size duyurduğumuz Tahir Elçi cinayetine ilişkin bazı gelişmeleri paylaşmak için buradayız" diyen Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, "Bilginiz olduğu üzerine bu cinayetin üzerinden 38 ay geçti. 28 Kasım 2016 tarihinde gerçekleşmişti, cinayet kamuya açık bir ortamda meydana gelmişti" dedi ve ekledi: 

"Bu cinayete ilişkin Diyarbakır Baromuz bünyesinde bir komisyon oluşturdu. Bu komisyonumuz başından sonuna kadar bu davanın takipçisi. Aslında soruşturma makamı tarafından da bu soruşturma yürütülebilirdi ancak yapılmadı. Biz baro olarak bu işe giriştik ve bugün bu raporu sizlerle paylaşacağız"

"2016 yılında bu rapor için Londra Üniversitesi adli mimarlık bölümüne başvuru yaptık. Yaklaşık 2 yıl süren bu titiz çalışma sonucunda bu rapor hazırlandı. Biz Adalet Bakanlığı, Diyarbakır soruşturma savcısı ve başsavcıya 14 Aralık 2018'de bu raporu ilettik.  Şu ana kadar henüz bu rapor üzerinde cumhuriyet savcılığı bir yargılama faaliyeti, ekstra bir yargılama faaliyeti yapmış değil"

"Bizim beklentimiz şu, bu çalışma, dosyadaki görüntüler, ses analizleri, bilirkişi raporları bir bütün olarak değerlendirilmiş ve Elçi'nin ölümüne kimin ya da kimlerin sebep olmuş olabileceği tespit edilmiştir." 

"Varılan sonuç üç polis memurunun kuvvetli suç şüphesi altında olduğuna işaret ediyor. Raporun bizim için en can alıcı noktası bu."

"Üç polis memurundan birisinin Tahir Elçi'nin ölümüne sebep olan silahı ateşlemiş olabileceği yönünde kuvvetli suç şüphesi içinde olabileceğini gösteriyor."

"Beklentimiz biran önce bu polis memurlarının şüpheli olarak çağırılıp yargılanması ve elde edilecek deliller akabinde bu kişi ve kişiler hakkında tutuklama kararının çıkarılması. Bizim hem baro hem komisyon olarak soruşturma makamından beklediğimiz bunlar."

Tahir Elçi Dosyasının Soruşturma Komisyonu'nda bulunan Avukat  Barış Yavuz da, hazırlanan raporun 14 Aralık'ta savcılığa sunulmasına rağmen soruşturmaya ilişkin henüz herhangi bir adımın atılmamasıyla birlikte savcılığın Türkçe hazırlanan raporun İngilizcesinin istemesinin failin bulunmasına yönelik bir soruşturma yürütülmediğini göstergesi olduğunu ifade etti. Yavuz,  “Bu sunuma rağmen yeniden rapor istemek aslında bu dosyada sonuca gitmekten ziyade sonucu giden yolu uzatmak olarak değerlendirilebilir" dedi.  (Bianet, Evrensel)

Kategoriler

Genel