Bayramoğlu, Türkdoğan ve Can Leyla Güven'i ziyaret etti

Çözüm süreci kapsamında, 2013 yılında kurulan “Akil İnsanlar Heyeti”nde yer alan 78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan ve gazeteci Ali Bayramoğlu, açlık grevinde olan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven’i, Diyarbakır’daki evinde ziyaret etti. Heyette yer alması beklenen Prof. Dr. Baskın Oran, İstanbul Havalimanı’nda yaşadığı bir sorundan dolayı ziyarete katılamadı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, heyet yaptıkları görüşme ardından Leyla Güven’in evinin önünde basın açıklaması yaptı. İlk olarak konuşan İHD Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan, ziyareti farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkdoğan, “DTK Eş Başkanı ve bir milletvekili arkadaşımız 79 günü cezaevinde olmak üzere 95 gündür süresiz ve dönüşümsüz açlık grevinde. Bu açlık grevi ile Türkiye hapishanelerindeki tecrit sorununa değiniyor. Özel olarak İmralı Cezaevi’nde Abdullah Öcalan ve arkadaşları üzerindeki tecride dikkat çekiyor” dedi.

İnfaz yasasının açık olduğunu ve kanunların herkese eşit uygulanması gerektiğinin belirten Türkdoğan, “Türkiye’deki hiçbir tutuklu ve hükümlü üzerinde katı görüş yasakları, katı tecrit ve izolasyon uygulanmamalı. Hükümet ve devlet yetkililerine sık sık hatırlatıyoruz. Burası bir kanun devleti ise herkesin kanunlara uyması gerekir” diye konuştu.

Leyla Güven’in sürdürdüğü açlık grevi eyleminin bütün Türkiye tarafından görülmesi gerektiğini söyleyen Türkdoğan, “Bizler insan hakları savunucuları olarak yaşamdan ve sağlıktan yanayız. Kendisini sağlıklı bir şekilde aramızda görmek istiyoruz. Umuyorum ki; bu sese kulak verilir ve Türkiye’deki tecrit kaldırılır. Bizler de Leyla Güven ve açlık grevindeki 300’ü aşkın mahpusun sağlık haklarını korumuş oluruz” ifadelerini kullandı.

Öztürk Türkdoğan, “Ziyaretleriniz sürecek mi?” sorusuna “Bu konuda daha önce Sayın Adalet Bakanı ile görüştük. İlk fırsatta Sayın Cumhurbaşkanı ile bu konuyu görüşmek isteriz. Bu tamamen hukuki bir talep. Türkiye cezaevlerinde tecridin kalkmasını istemek, infaz yasasının İmralı hapishanesine uygulanmasını istemek kadar yasal bir talep olamaz. Bu talebi yerine getirmek hükümet tarafından oldukça kolaydır” yanıtını verdi.
Leyla Güven’i ziyaret etmelerinin nedenlerini anlatan gazeteci Ali Bayramoğlu, şunları söyledi:

“Birincisi; vicdan ve duyarsızlık. Bir milletvekili üç aydır hayatını ve bedenini, inancı veya bazı siyasi talepleri için ortaya koyuyor. İçinde bulunduğumuz ülkede ve iklimde inanılmaz bir duyarsızlık, farkında olmama, vicdansızlık hali var. Leyla hanım bu açıdan hem bir mücadelenin sembolü hem de duyarsızlığın ne noktaya gelebileceğinin sembolü. İkinci önemli olan ise siyaset. Leyla hanım katıldığım ve etkileyen cümleler kurdu. Bunları kendi kelimelerimle söylüyorum; tecridin kalkması için yola çıktım ama bugün Türkiye’nin geldiği noktada bu eylem büyük bir siyasi tecridin ve bir topluluk ve siyasetine yönelik tecridin kalkmasının simgesi haline döndü. Üçüncü boyut; saygı ve ben onun yaşamasını istiyorum. Herkesin yaşam hakkının verilecek mücadeleler için elzem olduğu açıktır.”

78’liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can ise, “Kamuoyunda, hükümette Leyla hanıma karşı yeterli bir duyarlılık söz konusu değil. Leyla hanımın bu direnişi topluma yayılmaya başladı. Çeşitli sesler duyulmaya başladı. Leyla hanımın tek başına Öcalan üzerindeki tecritten çıkmaya başlamış ancak bu toplum üzerindeki genel bir tecride karşı yürütülen bir eylemdir” dedi.

Ziyarete katılamayan Baskın Oran’ın mesajını aktaran Can, “İnsan hayatı ideolojinin üzerindedir. Leyla hanımı canlı istiyoruz” dedi.

Kategoriler

Genel