"Veriler daralmanın beklenenin üzerinde olabileceğini gösteriyor"

İşsizlik oranı Kasım'da yaklaşık iki yılın en yüksek seviyesine çıkarken, bu haftaki sanayi üretimi ve perakende hacmi endeksi gibi öncü göstergelerin ardından oluşan tablo ekonominin yılın son çeyreğinde beklenenin üzerinde daralabileceği endişelerini teyit ediyor.



İşsizlik oranı Kasım'da arındırılmamış olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre 2 puan artışla Şubat 2017'den bu yana en yüksek olan yüzde 12.3'e yükselirken, mevsimsellikten arındırılmış olarak ise bir önceki döneme göre 0.4 puan artışla yüzde 12 ile en son Aralık 2016'da gördüğü seviyeye geldi. 

İşsizlik oranı arındırılmamış olarak bir önceki dönem olan Ekim'de yüzde 11.6, geçen yılın aynı döneminde ise yüzde 10.3 olmuştu. 

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) Direktörü Profesör Seyfettin Gürsel, Bllomberg HT'de yaptığı yorumda bu kadar büyük istihdam kaybı beklemediklerini söyleyerek, "Bir ay içinde (arındırılmış olarak) yaklaşık 230,000 kişilik istihdam kaybı var. Bu, ekonominin düşünülenden daha şiddetli bir resesyon içinde olduğunu gösteriyor. İstihdam tarafında tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde kayıp var. Sanayi ve hizmet istihdamın yükünü çektiği için önemli" dedi. 

Büyümenin öncü göstergelerinden dün açıklanan sanayi üretim endeksinde takvimden arındırılmış yıllık daralma Aralık'ta yüzde 9.8 ile yüzde 7.5 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşmiş, ekonomistler verinin yılın son çeyreğinde iktisadi faaliyetin tahminlerden daha da olumsuz bir seyir izlediğini gösterdiğine dikkat çekmişti.     

İnşaat tarafındaki kaybın sürpriz olmadığını söyleyen Gürsel, "Şubat'tan beri inşaat sektörü mutlak istihdam kaybediyor, toplamda 350,000 kayıp söz konusu. Bu da oldukça normal; müteahhitler ellerindeki konutları satamadıkları için yeni konut inşaatlarına girişmiyor. Ayrıca inşaat maliyetlerinde yüzde 30'un üzerinde artış oldu. Konut satışları düştüğü için bu maliyet artışını telafi edip üzerine biraz da karla konut satmak da imkansız hale geldi" dedi. 

Gedik Yatırım Ekonomisti Erol Gürcan, dördüncü çeyreğe dair kısıtlı da olsa sinyaller barındıran işgücü rakamlarının iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın yılın son çeyreğinde de sürdüğüne yönelik bir gösterge olduğunu söyledi. 

Gürcan, "İşsizlik oranındaki yukarı yönlü eğilimin yılın geri kalanında süreceğini ve çift hanelerdeki seyrin hem ekonomideki yavaşlama hem de mevsimsel etkilerle kayda değer bir süre daha devam edeceğini değerlendiriyoruz" dedi. (Reuters)

Kategoriler

Güncel