İsviçre’de Federal Mahkeme Soykırım anıtına itirazları reddetti

İsviçre Federal Yüksek Mahkemesi geçen yıl Cenevre’de inşa edilen Ermeni Soykırımı anıtına yönelik itirazları karara bağladı.

Anıtın yerleştirilmesinin ardından,  alanın protestolar için bir adres haline geleceği ve  Ermeni ve Türk cemaatleri arasında anlaşmazlıklara yol açacağı yönünde itirazlar vardı.  

Mahkeme kararında “Vatandaşlar böylesi bir kararın sonuçlarından kesin olarak veya büyük ihtimalle etkilenecekleri durumda başvurabilir” dendi. Kararda Parc Tremblay'daki anıtın böyle bir duruma yol açmadığına dikkat çekildi. 

Bu karar soykırım anıtı üzerine yıllardır süren tartışmanın da sonuçlanması anlamına geliyor.  Anıt Nisan 2018’de yıllar süren tartışmalar ve ertelemelerden sonra açılmıştı. 

Anıtın açılmasından önce Türkiye'den Federal Hükümet'e eleştiriler ve tepkiler gelmişti. 

Anıt Parc Tremblay isimli bir parkta yer alıyor ve aslında bir dizi sokak fenerinden oluşuyor, ismi de "'Hafızanın Sokak Fenerleri".  Fransalı Ermeni sanatçı Melik Ohanian tarafından tasarlanan sokak fenerleri gözyaşı şeklinde. Ermeni soykırımı esnasında hayatını kaybedenlerin anısına yerleştirilen 9 sokak fenerinin her biri on metre yüksekliğinde.

Ermeni Soykırımı  2003 yılında İsviçre Federal Parlamentosu tarafından tanınmıştı.