İstinaf Mahkemesi'nin Cumhuriyet kararına tepkiler

Cumhuriyet gazetesinin yazar ve yöneticilerine verilen hapis cezaları İstanbul Bölge İdare Mahkemesi (İstinaf) 3. Ceza Dairesi tarafından onandı.

Karar uyarınca cezası 5 yılın altın olan Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara, Önder Çelik, Güray Öz, Bülent Utku ve Emre İper kalan cezalarının infazı için yeniden cezaevine girecek. Cezası 5 yılın üstünde olan Akın Atalay’ın da aralarında yer aldığı 6 ismin dosyası ise Yargıtay’a taşınabilecek.

İstinaf Mahkemesi Cumhuriyet gazetesi eski İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, eski İmtiyaz Sahibi ve Vakıf Başkanı Orhan Erinç ve eski Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu’nun aralarında bulunduğu 18 kişi hakkında, yerel mahkemenin verdiği hapis cezalarının usul ve yasaya uygun olduğunu yönünde karar verdi. 

İstinaf Mahkemesinin verdiği karara göre 5 yılın üzerinde ceza alan Akın Atalay, Orhan Erinç, Murat Sabuncu,  Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin,  Ahmet Şık ve Ahmet Kemal Aydoğdu hakkında verilen onama kararı 15 gün içinde Yargıtay'a taşınabilecek.

Kararda, 5 yılın altında ceza alan isimlerin ise, bu onama kararı ile haklarındaki cezanın kesinleştiği ifade edildi.

Kararı T24'sitesine değerlendiren Cumhuriyet davasının avukatlarından Tora Pekin, 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “son derece hukuka aykırı kararını istinafın aynen benimsediğini" söylerken “Kabul edilmesi mümkün olmayan haksız-hukuksuz karar vermişler. Kopyala yapıştır yaparken bile hata yapmışlar” yorumunu yaptı.

Kararın ardından Karikatürist Musa Kart, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Yaşanılan krizlere çare üretmesi beklenen iktidardan açıklama geldi: Karikatüristi tekrar atın içeri! Evet bana yine cezaevi yolu göründü. Kendinize iyi bakın...” ifadelerini kullandı.

Güray Öz de “İstinaf mahkemesi Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticileri ile ilgili mahkumiyet kararını onayladı. Biliyorsunuz aralarında ben de varım. Neyse ki romanımın son düzeltmelerini yapmıştım. Bir süre görüşemeyeceğiz. Hoşçakalın...” dedi

Eski Cumhuriyet muhabiri, HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık da Fransız yazar ve filozof Voltaire'ın şu sözünü paylaştı:

“Sadece iki günümüz var yaşamak için. Bu günleri de aşağılık insanların önünde diz çökerek geçirmeye değmez.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis Grup Toplantısı'nda karar değindi. Kılıçdaroğlu, "Aydınları, gazetecileri hapse atıp ne yapacaksınız? Türkiye’nin itibarını zedeliyorsunuz. Türkiye’de yargının bağımsız olduğunu kimse söyleyemiyor. Bu kararın hakka ve hukuka uygun bir karar olduğunu kabul edebilir miyiz? Hayır. Gazetecilerin hele hele aylardır hapiste olup iddianamesinin yazılmadığı birçok kişi Türkiye’de demokrasinin kan kaybettiğini anlatıyor aslında." dedi. (T24, Cumhuriyet)

Kategoriler

Güncel