Osman Kavala ve 15 kişi için "ağırlaştırılmış müebbet" talebi

15 aydır cezaevinde tutulan Osman Kavala, 15 kişi ile birlikte "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” ile suçlandı. Toplam 16 kişi için “ağırlaştırılmış müebbet” cezası talep edilen ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Gezi direnişinin 'kalkışma' olduğu öne sürülüyor.

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında Osman Kavala, Can Dündar, Ayşe Mücella Yapıcı ve Mehmet Ali Alabora'nın da bulunduğu 16 kişi hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. İddianamede, 16 kişi için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Can Dündar ve Mehmet Ali Alabora'nın da aralarında bulunduğu 6 kişi hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 657 sayfalık iddianame mahkemeye gönderildi. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 657 sayfalık iddianamesinde,   Osman Kavala, Ali Hakan Altınay, Ayşe Mücella Yapıcı, Ayşe Pınar Alabora,  Can Dündar, Çiğdem Mater Utku, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu,  İnanç Ekmekci,  Mehmet Ali Alabora, Mine Özerden,  Şerafettin Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Aksakoğlu ve Yiğit Ali Ekmekçi  yer aldı.

Suçlama yöneltilenler hakkında, "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilen iddianamede, bazı kişiler için "mala zarar verme", "tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması", "ibadethane ve mezarlıklara zarar verme", "ateşli silahlar kanuna muhalefet", "nitelikli yağma" ve "nitelikli yaralama" gibi suçlardan da değişen oranlarda hapisle cezalandırılması istendi.

Bakanlar Kurulu ve 746 kişi iddianamede müşteki olarak yer aldı. İddianamede, Gezi Parkı olayları için bir kalkışma girişimi ifadesi kullanıldı. İddianamede 16 kişinin bu olayların tepe yönetiminde yer aldıkları öne sürüldü ve şüpheliler ülke genelinde meydana gelen şiddet olaylarından sorumlu tutuldu. 

Öte yandan  Mehmet Ali Alabora, Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu hakkında yakalama kararı çıkarıldı. 657 sayfalık iddianame İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. İddianame kabul edilirse önümüzdeki günlerde mahkeme süreci başlayacak.

"Yargılandık beraat ettik"

Hakkında iddianame düzenlenenlerden Tayfun Kahraman "Hakkımızda Gezi Parkı nedeniyle 6 yıl sonra iddianame hazırlanmış, akla ziyan suçlamalarla daha önce beraat ettiğimiz konularda yargılanmamız istenmiş. Gezi’de olduğu gibi, yine yalnız olmadığımızı biliyoruz" dedi.

Evrensel gazetesine konuşan Mücella Yapıcı da “Gezi’yi kriminalize etmek için düzenlenmiş bir kumpas” açıklamasında bulundu.Yapıcı "Bu konuda yargılandık, beraat ettik. Dünya alem biliyor, seçimlere yönelik, Gezi’yi kriminalize etmek, insanlar üzerinde baskı yaratmak, gözdağı vermek için, hukukla hiç ilgisi olmayan bir iddia" dedi. 

Kategoriler

Güncel