Avrupa Konseyi'nden Kavala iddianamesi tepkisi: Dehşet verici

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi, Dunja Mijatovic, Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında Osman Kavala'nın da bulunduğu 16 şüpheliyle ilgili ağırlaştırılmış müebbet cezası talep edilmesinden “dehşete kapıldığını” söyledi.

Sosyal medya hesabından bir açıklama yapan Mijatovic, bu kişiler hakkında savcılık tarafından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edilmesinin “kabul edilemez olduğunu” bildirdi ve ilgili mahkemenin, iddianameyi reddetmesi umudunu dile getirdi.

Mijatovic, “bu suçlamalar, Türk yargısının, Avrupa insan hakları standartlarından ne kadar uzaklaştığının göstergesidir” ifadesini kullandı

Kavala’nın AİHM’e açtığı davaya müdahil taraf olarak katılacağını ve bu konuda hazırladığı mütalaasını mahkemeye ilettiğini kaydeden Mijatovic, Gezi eylemlerine ilişkin görüşlerine de bu mütalaada yer verdiğine dikkati çekti.

Mijatovic, geçen ay sunduğu yazılı mütalaasında, “Bu tür tutuklamaların ve gözaltıların Türkiye'de sivil toplum aktivistleri ve insan hakları savunucularının meşru çalışmalarına yönelik giderek artan bir misilleme saldırısının parçasını oluşturduğu” görüşünü dile getirmişti.

İddianameye Uluslararası Af Örgütü'nden de tepki geldi.  Örgütün Türkiye Strateji ve Araştırma Direktörü Andrew Gardner, şunları söyledi:


“Bu saçma iddialar, tarihi yeniden yazmayı ve Türkiye’nin önde gelen sivil toplum aktörlerini susturmayı hedefliyor. Bu aktörler, Türkiye’nin ciddi şekilde aksayan hukuk sistemi tarafından yargılanma olasılığıyla karşı karşıyalar.”

“On binlerce insanın devletin baskılarına karşı barışçıl olarak toplandığı Gezi Parkı protestolarının üzerinden neredeyse altı yıl geçti. Söz konusu iddianamenin mahkeme tarafından kabulü halinde, sanıklar ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırılabilir.”

“Ağırlıklı olarak barışçıl protestolardan ve insanların temel haklarını kullanmasından ibaret olan Gezi protestoları, polisin keyfi ve istismar edici güç kullanımıyla karşı karşıya kalmıştı. Mahkemeler tarafından asıl yargılanması gereken, hiçbir suç işlemeyen 16 sivil toplum aktörü değil; insanların temel haklarını reddeden yetkililer ve barışçıl protestoculara karşı şiddet kullanan polisler olmalıdır.”

“Söz konusu suçlamalar düşürülmeli ve 16 aydır tutuklu bulunan Osman Kavala ile 4 aydır tutuklu bulunan Yiğit Aksakoğlu derhal serbest bırakılmalıdır.”

Kategoriler

Güncel