ABD: 'Kavala ve 15 kişi hakkındaki iddianameden son derece endişeliyiz'

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin, 16 sivil toplum örgütü, medya ve iş dünyası çalışanı ile ilgili olarak hazırlanan iddianameden ötürü "son derece endişeli" olduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Robert Palladino yaptığı açıklamada "İfade özgürlüğünün, barışçıl toplanma ve dernekleşme haklarının kullanılabilmesi, her sağlıklı demokrasinin temelini oluşturur. Türkiye'yi bu özgürlüklere saygı duymaya ve keyfi bir şekilde tutuklu bulunanları serbest bırakmaya çağırıyoruz" dedi. 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı geçtiğimiz Çarşamba günü bir yılı aşkın süredir hapiste tutulan Osman Kavala'nın yanısıra Can Dündar, Mehmet  Ali Alabora, Mücella Yapacı gibi isimlerin de aralarında bulunduğu 15 kişi için iddianame hazırlandığını açıklamıştı. İddianamede Kavala ve 15 kişi için müebbet hapis cezası isteniyor.  

İddianame Avrupa Konseyi'nin de tepkisine neden olmuş Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi, Dunja Mijatovic, 16 kişi  için ağırlaştırılmış müebbet cezası talep edilmesinden “dehşete kapıldığını” söylemişti.

Kategoriler

Güncel