Harap Surp Kevork Kilisesi Ermeni Vakfı'na devredildi

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bulunan Surp Kevork Kilisesi yıkıntı haline geldikten sonra Mardin Katolik Ermeni Vakfı'na devredildi. Kilisenin son halini fotoğraflayan Zübeyde Sarı, kilisenin varlığından 2000'lerin başına kadar haberdar olunmadığını belirterek, 'Zirai ilaç deposu olarak kullanıldığı için içine beton kolonlar atılmıştı. Binanın tabanı da zayıf olduğu için çökünce, Ermeni Katolik Surp Kevork Vakfı’na devredildi' diye konuştu.

Mardin Kızıltepe’de bulunan ve bulunduğu caddeye ‘Kilise Caddesi’ denilen Surp Kevork Ermeni Kilisesi restorasyon girişiminin ardından yıkılmaya yüz tutmuşken Mardin Katolik Ermeni Vakfı’na devredildi.

  • Tam tarihi tespit edilemese de çok eski olduğu tahmin edilen Surp Kevork Ermeni Kilisesi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından zirai ilaç deposu olarak kullanılırken, Kızıltepe’yi ziyaret eden yazar Ragıp Zarakolu tarafından keşfedilmişti.

  • 2004 yılında koruma altına alınan ve restore edilmesi planlanan kiliseye atanan bekçi A.O. kilisenin tabanını 7 metre kazarak hazine aramış, “görevi kötüye kullanmak” suçundan tutuklanmıştı.

  • 2007’den bu yana restore edilmeyi bekleyen kilisenin tabanı yapılan kazı nedeniyle çöktükten sonra Ermeni Katolik Surp Kevork Vakfı’na devredildi. 

2007’den bu yana da bir bekçi tarafından korunan kilisenin yalnızca dört duvarı ve belli bölümleri ayakta kaldı. Restorasyon çalışması da tabanın yıkılmasıyla yarıda kalan kilisede, çalışmada ilerlenemeyince Mardin Katolik Ermeni Vakfı’na “Restore edebilirsiniz” denilerek devredildi.

Kilisenin son halini fotoğraflayan Zübeyde Sarı, kilisenin varlığının 2000’lerin başına kadar bilinmediğini söylüyor: “Kızıltepe’de bir kilise olduğunu öğrendik ama adı bilinmiyordu. Harabe halindeydi. Zirai ilaç deposu olarak kullanıldığı için içine beton kolonlar atılmıştı. Restorasyon için bir girişimde bulunulmuş, başına bekçi dikilip gidilmiş. Zaten binanın tabanı da zayıf olduğu için çökünce, Ermeni Katolik Surp Kevork Vakfı’na devredildi.”

(Kaynak: Radikal)

 

Kategoriler

Toplum Kilise