Madam Amati’nin hikâyesi sergi oldu

Uzun yıllar İzmir Beth İsrael Sinagogu’ndaki düğünlerde keman çalan virtüöz Madam Marta Amati’nin hayatı, Rita Ender’in araştırması ve Berge Arabian’ın fotoğraflarından oluşan bir sergiyle anlatılacak. Sergi, 6 Mart Çarşamba günü Schneidertempel Sanat Merkezi’nde açılacak.

Adı her zaman ‘Madam’ unvanıyla birlikte yazılan Marta Amati, İzmir Konservatuarı’nın kurucuları arasında yer almış ve  yaylı çalgılardan sorumlu olmuş bir müzik öğretmeni. Aynı zamanda Sağır Dilsiz ve Körler Okulu’nda dersler vermiş, yüzlerce öğrencisi olmuş, sayısız resitaller vermiş bir keman sanatçısı. 
Sergide Marta Amati’nin, Türkiye’ye nasıl ve ne zaman geldiği, bir sinagogda nasıl konumlandığı, İzmirli Yahudiler ve İzmirlilerin hafızalarındaki yeri inceleniyor. 1462. Sokak’ta oturduğu bilinen, bir defa evlendiği düşünülen, Yahudi mi yoksa Katolik mi olduğu belirsiz olan Marta Amati’nin, 20. yüzyılda İzmir’in sosyal ve kültürel hayatındaki yeri, sergiye paralel olarak Aras Yayıncılık tarafından yayımlanan kitap aracılığıyla da ortaya konuyor. Sergi 31 Mart’a kadar sürecek.

Kategoriler

Kültür Sanat