Meslek odalarından Gezi iddianamesine tepki

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Osman Kavala ve 15 kişi için hazırlanan iddianameyle ilgili bir açıklama yaptı.Öte yandan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame, mahkeme tarafından kabul edildi.

TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) İstanbul Büyükkent Şubesi ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Osman Kavala ve 15 kişi için "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlaması getiren iddianame ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada "Gezi hakkında, yalanlar ve çarpıtmalarla, odağı saptırılarak kurgulandığı çok açık bir algı dayatmasıyla bir kez daha karşı karşıyayız." dendi. Açıklama şöyle:

"Gezi Direnişi;  ülkemizin toplum, kent ve demokrasi tarihinin en parlak ve onurlu sayfalarından biri olmasına rağmen, ilk günden beri ısrarla itham edilerek karalanmaya, dile getirilen temel hak talepleri birer suç unsuru gibi gösterilmeye, tarihsel ve meşru gerçekliği çarpıtılmaya çalışılmaktadır. 

2013 yılının Haziran ayından beri sistemli bir şekilde sürdürülen bu algı dayatmalarına toplum ve kamuoyu tarafından itibar edilmediği gibi, Gezi Direnişi`nin demokratik hak ve ifade özgürlüğü çerçevesinde son derece meşru ve anayasal bir zeminde gerçekleştiği daha önce verilen yargı kararlarıyla da tescil edilmiştir. 

Ancak tüm bu gerçeklere rağmen, Gezi Direnişi hakkında üzerinden yıllar geçtikten sonra akıl dışı bir iddianame hazırlandığını ve bu iddianame kapsamında aralarında yıllardır TMMOB çatısı altında üstlendikleri sorumluluklar gereği mesleklerimiz, kentlerimiz ve demokrasi adına emek veren arkadaşlarımız Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay`ın da bulunduğu 16 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve bir dizi ek ceza istemiyle yeni bir iddianame hazırlandığını çeşitli basın organlarından öğrenmiş bulunuyoruz. 

Gezi hakkında, yalanlar ve çarpıtmalarla, odağı saptırılarak kurgulandığı çok açık bir algı dayatmasıyla bir kez daha karşı karşıyayız. Bu sistemli karalama ve kirletme gayretleri ile Gezi`nin onurlu tarihi, yeniden ve yalanlarla yazılmak istenmekte, haksızlığa, adaletsizliğe, keyfiliğe, dayatma ve baskılara karşı ortak geleceğimize umut olmaya çalışan ülkemizin tüm demokratik renkleri susturulmaya, baskılanmaya çalışılmaktadır. 

Bu kötü niyeti tüm kirliliğine rağmen görüyor ve tüm berraklığımızla reddediyoruz. 

Barışçıl ve şiddetsiz bir şekilde toplumun her kesiminin kolektif ve müşterek bir birliktelikle içinde yaşadığı doğal çevreye ve kente sahip çıktığı demokratik ve meşru bir süreç olan Gezi Direnişi`nin tarihini yeniden karartmak isteyenler, bugün sadece mesai arkadaşlarımızı değil, demokratik haklarına barışla sahip çıkan tüm muhalefet kesimlerini kriminalize etmenin yollarını aramaktadırlar.

Tarihsel gerçekliği çarpıtma gayretiyle; tarafsızlığı çoktan tartışmalı hale gelmiş kurum ve kişilerin sipariş senaryolarıyla, ilk günkü gibi arkasında olduğumuz demokratik hak ve taleplerimizin kirletilmesine izin vermeyeceğiz.

2012`nin Şubat ayında bir araya gelen Taksim Dayanışması`nın sekreteryasını üstlenen meslek odaları olarak; başta Taksim Dayanışması`nın bileşenleri olmak üzere, özgürlük ve demokrasi talebiyle ülkemizin geleceğine umut olan kurumları, terör, darbe, dış güçlerin oyuncağı gibi asılsız ithamlarla lekelenmek istenen Gezi`nin gerçek tarihine sahip çıkmaya çağırıyoruz."

Öte yandan Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 16 kişi hakkında hazırlanan iddianame İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.  

Kategoriler

Güncel