AGOS'ta bu hafta

AGOS bu hafta manşetini, rejim güçleri ile muhalifler arasındaki şiddetli çatışmalar sürerken ülkeyi terketmek durumunda kalan Suriyeli Ermenilere ayırdı: 'Halep için destek zamanı'. Ermenistan Suriyeli Ermeni çocukları ağırlarken, Türkiye Ermeni toplumu da harekete geçiyor. Öne çıkan diğer başlıklar; Alevilere Aygün mesajı, Ermeni'ye mülk edinmek yassah!, Surp Giragos'ta piyano tınıları, Ani'de restorasyon çalışmaları hızlandı...

AGOS'ta öne çıkan başlıklar şöyle:

Halep için destek zamanı

Suriye’de çatışmalar tüm şiddetiyle sürerken, ülkede yaşayan Ermeniler endişeli bir bekleyiş içinde. İç savaşta aktif bir rol almayan, ancak geleneksel olarak Esad rejimiyle iyi geçinen Suriye Ermeni toplumu, muhaliflerin kazandığı mevziler ve rejim güçlerinin onları bastırmak için uyguladığı şiddet karşısında zor günler geçiriyor. Şam ve Halep çevresinde yaşanan çarpışmalar henüz Ermenilerin yaşadığı bölgelere ulaşmamış olsa da, insanlar talan ve saldırılardan çekiniyor.

Son birkaç ay içerisinde çok sayıda Suriyeli Ermeni ülke dışına çıktı. Henüz kalıcı bir niteliği olmayan bu göçün öncelikli adresleri Ermenistan ve Lübnan. Ancak, evini, işini veya eğitimini geride bırakmak istemeyen çok sayıda Ermeni, yaşamını Suriye’de sürdürmeye devam ediyor. Geçen hafta, Ermenistan devleti, özel kuruluşlar ve diaspora sivil toplum örgütlerinin bir araya gelmesiyle, yaklaşık 300 Suriyeli Ermeni çocuk, Ermenistan’da Diaspora Bakanlığı’nın yaz kamplarına yerleştirildi.

Ermenistan ve diaspora bugüne dek Suriye Ermenilerini yalnız bırakmakla eleştiriliyordu. Son günlerde, İstanbul’daki Ermeni kurumlarına da Suriye’den çeşitli yardım talepleri ulaşmaya başladı. Durumun ciddiyeti karşısında, şimdiye kadar bu konuda sessiz kalan Türkiye Ermeni toplumu da harekete geçti. Türkiye Ermeni Patrikliği Ruhani Meclisi Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan, bu Pazar günü tüm kiliselerde Suriye’de bir an önce barışın ve huzurun sağlanması için dua edileceğini duyurdu.

Türkiye Ermeni toplumu içerisinde faaliyet gösteren çeşitli kurumların temsilcileri, Suriyeli Ermenilere yardım konusundaki düşüncelerini açıkladı. Ortak görüş, Halep, Şam ve Kesap’ta yaşayanlarla dayanışmak için tüm imkânların kullanılması gerektiği yönünde. Maddi destekte bulunmak, boş okul binalarını göç etmek isteyenlere tahsis etmek, ücretsiz sağlık ve eğitim hizmeti sağlamak gibi öneriler var. Tabii bütün bunlar için devletin olumlu tutumu gerekiyor.

Devamını oku>

Alevilere Aygün mesajı

CHP Dersim milletvekili Hüseyin Aygün’ün PKK militanları tarafından kaçırılıp serbest bırakılmasının yankıları sürüyor. Gürbüz Özaltınlı, Aygün’ün kaçırılmasının PKK’nın Aleviler üzerindeki etkisizliğine yönelik bir strateji olduğunu söyledi.  Özaltınlı’ya göre, Gülen cemaati Kürtler için yapılacak reformlar karşısında direnç gösteriyor; Erdoğan ise seçim hesapları içinde ve muhafazakâr kesimi kaybetmeyi göze alamıyor.

Devamını oku>

Ani’de restorasyon çalışmaları hızlandı

Türkiye-Ermenistan sınırındaki Ani Antik Kenti’nde sürdürülen restorasyon çalışmaları, Dünya Anıtlar Fonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Amerika Büyükelçiliği tarafından sağlanan fonla hızlandı.

 

Devamını oku>

 

Vakıflıköy kadınların omzunda yükseliyor

Türkiye’nin tek Ermeni köyü Vakıflı’da Surp Asdvadzadzin yortusu yine coşkuyla kutlandı. Bölgeyi terk etmek zorunda kalan 7 Ermeni köyünü temsilen 7 kazan keşkeğin kazanlarla kaynatıldığı şenlikte konuşulan en önemli konu ise, 135 nüfuslu köyün geleceğiydi. Kadınların yaptığı üretimle ekonomik gelir sağlayan köyde temel sorun, gençlerin köyde kalabileceği maddi altyapıyı sağlamakta.

Devamını oku>

Yerid yeniden geliyor

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II tarafından kurulan ancak geçmiş dönemde sıkça eleştirilen gençlik grubu Yerid, yeni yönetimi ve yeni fikirlerle dönüşümü yaşıyor.

Devamını oku>

Sonbaharda üç ayin var

Ermeni Kilisesi’nin beş büyük yortusundan biri olan Haçverats, son iki yıldır olduğu gibi bu yıl da, Ahtamar Adası’ndaki Surp Haç Kilisesi’nde, görkemli törenlerle kutlanacak. Ahtamar’daki ayinden sonra ise sıra Diyarbakır ve Sivrihisar kiliselerinde.

Devamını oku>

Ermeni’ye mülk edinmek yassah!

‘Mütekabiliyet Yasası’ olarak bilinen Tapu Kanunu ile Kadastro Kanunu’nda yapılan değişikliklerle yabancıların taşınmaz edinmesine kolaylıklar getirildi. Ancak, aralarında Ermenistan’ın da bulunduğu bazı ülke vatandaşlarının mülk edinmesi yasak. Buna karşın Ermenistan’da Türkiyeliler özgürce mülk satın alabiliyor.

Devamını oku>

Türkiye 2020'yi kazanmamalı, çünkü

Tarihçi ve Taraf gazetesi yazarı Halil Berktay, Londra Olimpiyat Oyunları boyunca gazetesinde yarışmaları değerlendirdi. Berktay, Kürt sorununda barış sağlanmadan Türkiye’nin 2020 Olimpiyatlarını düzenlemesine karşı.

 

Devamını oku>

Surp Giragos’ta piyano tınıları

Diyarbakır Surp Giragos Ermeni Kilisesi, 10 Eylül Pazartesi akşamı Raffi Bedrosyan’ın vereceği konsere ev sahipliği yapacak. Konserde elde edilecek gelir, yapımı devam eden çan kulesi inşaatı için kullanılacak.

Devamını oku>

Mavi Liste de yeni seçim diyor

Beyoğlu Üç Horan yönetim kurulu seçiminin mahkeme tarafından ikinci kez iptal  edilmesinin ardından,         adaylardan Mavi Liste de      Vakıflar Müdürlüğü’ne bir  dilekçeyle başvurdu ve           seçimin bir an önce yenilenmesini talep etti.

Devamını oku>

Şiraglı Anania 1400 yaşında

Ermenistan’da doğa bilimlerinin temelini atmış olan ünlü Ermeni bilim adamı Anania Şiragatzi’nin doğumunun 1400. yıldönümü kutlanıyor. Şiragatzi, matematik, cebir, takvimbilim ve coğrafyanın da yer aldığı, geniş bir yelpazede eserler vermişti.

Devamını oku>

Ustanın sessiz ölümü

Türkiye sinemasının emektar sanat yönetmeni Stavro Yuanidis sessiz sedasız hayata veda etti. Balıklı Rum Mezarlığı Kilisesi’ndeki cenaze törenine sadece birkaç kişinin katıldığı Yuanidis, pek çok önemli filmde çalışmıştı.

Devamını oku>

 

Hiçbir şeyin ortasında ölüm

ABDli yazar Chris Bohjalianın çok satan romanı ‘Kumdan Kale Kızlar, New York’taki Bronxville semtinden Halep’e uzanan bir aşk hikâyesini anlatıyor. Bohjalian,  “Bir buçuk milyon insan nasıl hiç kimsenin haberi olmadan ölür?” diye soruyor.

ERMENİCE SAYFALARDA

 

Ermeni modasında yeni soluk

Ermenistan’da moda sektörü gözle görülür bir gelişme yakalamış durumda. Ancak tasarıma ilgi duyan gençlerin sayısı hızla artsa da,  gerçek profesyonel tasarımcıların sayısı aynı oranda artmıyor. Toplumun üst tabakası kendi tasarımcılarının ürettiği kıyafetleri giyiyor. Yerevan hazır giyim kulislerinden...

Devamını oku>

İlgilenenler

Bugün Suriye’de yaşananları kimileri ihtilal diye adlandırıp halkın yıllardan beri despotik bir iktidar sürdüren diktatörlüğe karşı ayaklandığını düşünürken, kimileri de süreci bir darbe olarak nitelendiriyor. Kesin olan tek şeyse, bugün Suriye’de savaş olduğu.

Devamını oku>

Gümrü’de kavga var

9 Eylül’de Gümrü’de belediye başkanı seçimi gerçekleşecek. Şu an itibarıyla adaylığını açıklamış tek bir isim var, Samvel Balasanyan, ya da Gümrü halkının ifadesiyle  “Bira fabrikasının Samvel’i”. Açıkça söylenmese de arkasında Serj Sarkisyan’ın olduğu konuşuluyor.

Devamını oku>