Yeni Zelanda'da iki camiye saldırı: 49 kişi hayatını kaybetti

Yeni Zelanda polisi, Christchurch kentinde iki camiye Cuma namazı sırasında düzenlenen silahlı saldırıda en az 49 kişinin hayatını kaybettiğini ve 20'den fazla kişinin ağır yaralandığını belirtti.

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern bu silahlı saldırıyı terör saldırısı olarak nitelendirdi. 

Ardern Yeni Zelanda'daki güvenlik tehdit seviyesinin en yükseğe çıkarıldığını açıklarken, gözaltındaki biri kadın dört kişinin aşırılık yanlısı görüşlere sahip olduğunu, ancak daha önce polisin şüpheliler listesinde bulunmadığını ifade etti. 

Ardern 'eşi benzeri görülmemiş saldırının' meydana geldiği günün ülke tarihinin en karanlık günlerinden biri olduğunu da belirtti. 

Yeni Zelanda emniyet müdürü Mike Bush ise, saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada iki camiye yönelik saldırıda toplam 49 kişinin hayatını kaybettiğini, 20'lerinde bir kişinin ise cinayetle suçlandığını belirtti. 

Göçmenlere yönelik tepkisini anlatan bir bildiri yayınlayan silahlı saldırgan camilerden birine düzenlediği saldırıyı da Facebook'tan canlı yayınladı. 

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan "saldırıyı nefretle kınadığını belirterek, "Dünyada yükselişi seyredilen ve hatta teşvik edilen İslam düşmanlığı, bireysel taciz çizgisini geçerek toplu katliam boyutuna ulaşmıştır...Ülkemizi ve şahsımı da hedef alan katilin temsil ettiği anlayışın Batı toplumlarını bir kanser gibi hızla ele geçirmeye başladığı açıktır. Tüm dünyayı, özellikle Batı ülkelerini insanlığın tamamını tehdit eden bu tehlikeli gidişe karşı süratle tedbir almaya davet ediyoruz" dedi. (Reuters)
    

Kategoriler

Toplum