Patrik Mutafyan son yolculuğuna uğurlandı

8 Mart Cuma günü hayatını kaybeden Türkiye Ermenileri 84. Patriği Mesrob Mutafyan için Kumkapı Ana Kilise'de cenaze töreni düzenlendi. Mutafyan törenin ardından Şişli Ermeni Mezarlığı'na defnedildi.

Türkiye Ermenileri 84. Patriği Mesrob Mutafyan 2008 yılından bu yana demans tanısıyla Yedikule Surp Pırgiç Hastanesi'nde tedavi görüyordu. 

Patrik Mutafyan için düzenlenen cenaze töreni Kumkapı'daki Ana Kilise'de saat 10.00'da başladı. Törene Eçmiadzin, Beyrut ve Kudüs’ten üst düzey ruhaniler katıldı. Törende Ana Kilise Eçmiadzin'i Batı Avrupa Katolikosluk Temsilcisi ve Ermeni Kilisesi'nin Vatikan'daki Temsilcisi Başepiskopos Khajag Barsamyan, Gugark Bölgesi Ruhani Önderi Başepiskopos Sebuh Çulciyan ve Tivanabed (Genel Sekreter) Episkopos Arşag Haçaduryan temsil etti. Törene Kilikya Katolikosluğu'nu  temsilen Başepiskopos Nareg Alyemezyan ve Episkopos Magar Aşkaryan katıldı. Kudüs Patriği Başepiskopos Nurhan Manukyan da törende yer aldı. 

Ayini Kudüs Patriği Başepiskopos Nurhan Manukyan takdis ederken Episkopos Arşag Haçaduryan sundu. Çıkış kortejini ise Başepiskopos Sebuh Çulciyan yönetti. Cenaze törenine Ermeni toplumundan geniş katılım oldu. Tüm kurumlar, vakıf yöneticileri ve halk törende yer alırken Hükümet  ve siyasi parti temsilcileri de cenazede hazır bulundular. 

Cenaze törenine Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve AKP  Sözcüsü Ömer Çelik katıldı. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İBB Başkanı Mevlüt Uysal, AKP milletvekili Markar Esayan, CHP Genel Başkan Yardımcısı ve milletvekili Ünal Çeviköz, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP milletvekili Garo Paylan, AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu,  CHP Adalar Belediye Başkan Adayı Erdem Gül, DSP Şişli Belediye Başkan Adayı Mustafa Sarıgül de  Mesrob Mutafyan için düzenlenen cenaze törenine katıldılar

Cenaze töreninde Tüm Dünya Ermenileri Katolikosu Karekin II ve Kilikya Katolikosu Aram I'in Patrik Mutafyan için mesajları okundu, Kudüs Patriği  Başepiskopos Manukyan da Patrikliğin mesajını okudu. Mesajlarda Patrik Mutafyan'ın çalışmalarından ve kişiliğinden, Ermeni Kilisesi için yaptıklarından övgüyle bahsedildi. Türkiye Ermenileri Patrikliği'nin mesajını Başepiskopos Ateşyan okurken Ruhani Meclis Başkanı Episkopos Maşalyan da katılanlara ve taziye mesajı gönderenlere teşekkür etti. 

Törende Türkiye Katolik Ermenileri Ruhani Önderi Kerabaydzar Levon Zekiyan ve Gedikpaşa Ermeni Proteston Kilisesi Pastörü Kirkor Ağabaloğlu da hazır bulundu. Ekümenik Patrikhane, Süryani Kilisesi, Yahudi Hahambaşılığı ve Katolik Kiliseleri de törende temsil edildiler. Patrik Mutafyan'ın İngilizce öğretmeni İngiltere Katolik Kilisesi'nden Rahip John Whooley de törende hazır bulundu. 

Törenin ardından Patrikhane kapısında veda konuşmaları (Tampanagan) yapıldı. Veda konuşmasını siviller adına avukat Setrak Davuthan yaptı. Burada ayrıca Papa Francis'in ve Süryani Kadim Metropolitliğinin mesajı da okundu, Kerabaydzar Zekiyan da burada bir konuşma yaptı. Papa Francis'in mesajını Başrahip Tatul Anuşyan okudu. 

Konuşmaların ardından Şişli Ermeni Mezarlığı'na doğru uzun bir kortej yola çıktı. Burada geniş bir katılımla yapılan töreni Kilikya Katolikosluğu'ndan Başehiskopos Nareg Alyemezyan yönetti ve Patrik Mutafyan dualar eşliğinde toprağa verildi. Patrik cenazelerinde uygulanan usül gereği Mutafyan'ın naaşı tabut olmadan ve kisvesi üzerine örtülerek toprağa verildi. Naaşın üzeri tamamen kapatılmadı, 7 gün boyunca mezarın başında ruhanilerce dua edilecek ve toprak eklenecek.

(Ayinin ardından Patrikhane önünde veda mesajları okundu. FOTO: Miran Manukyan)

Kategoriler

Toplum