Newroz kutlandı

Newroz birçok kentte kutlandı. Diyarbakır'da kutlamalar her yıl olduğu gibi Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Alanı'nda yapıldı.

Diyarbakır'da Newroz kutlaması nedeniyle kentteki bazı güzergahlar trafiğe kapatılırken 3 ayrı koldan Newroz Parkı’na ulaşan yüz binlerce kişi,  kutlama alanına alındı.

“Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” sloganıyla düzenlenen Diyarbakır Newrozu’na HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk,  HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, HDP’li milletvekilleri ve belediye eş başkan adayları, SYKP Eş Genel Başkanı Canan Yüce, ESP Genel Başkanvekili Şahin Tümüklü, İHD Eş Genel Başkanları Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan ve eski Devlet Bakanı Ziya Halis katıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temeli ise Van'daki Newroz kutlamalarına katıldı. 

Diyarbakır'da Newroz ateşi, Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit koşullarını protesto için 134 gün önce süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemine başlayan HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven’in kızı Sabiha Temizkan ve Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek için yaşamına son veren Zülküf Gezen’in ailesi tarafından yakıldı. 

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konuşmasına “Dünyanın dört bir yanımdaki Kürtlerin Newroz'unu kutluyorum. Selam olsun Selahattin Demirtaş’a, Figen Yükseldağ’a, İdris Baluken’e, Sırrı Süreyya Önder’e, Gültan Kışanak’a. Selam olsun Leyla Güven’e” diyerek başladı.

Buldan "Bu topraklar da bizim, bu ülke de bizim! Kimsenin buyruğu ile bu toprakları terk edip gitmeyeceğiz." diye konuştu. Buldan ayrıca Hükümet'e  Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve çözüm sürecine dönülmesi çağrısında bulundu.

Tecridin kaldırılması talebiyle 134 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in gönderdiği mesaj da okundu. Güven şöyle seslendi:

“Bahar geldi artık. Newroz bayramınızı yürekten kutluyorum. Newroz pîroz be. Mutlaka kazanacağız.”

Sezai Temelli ise "Bu topraklara kök saldık, tarihin derinliklerinden geliyoruz. Van Kalesi kadar tarihe tanıklığımız var. Hiçbir güç bizi kendi topraklarımızdan söküp atamaz, hiç bir güç irademizi tecrit edemez" dedi  

Newroz ayrıca Batman, Şırnak, Urfa, Manisa, Mardin, Antep, Ağrı ve Aydın'ın da aralarında çok sayıda merkezde de kutlandı.

Mardin’in Nusaybin ve Midyat ilçelerinde  gerçekleşen Newroz kutlamalarında tecrite karşı devam eden açlık grevlerine dikkat çekildi. Kitleye seslenen Ahmet Türk, Seyit Rıza’nın sözlerini hatırlatarak, “Hileleriyle baş edeceğiz” dedi. 

Urfa'da ise "Newroz Piroz be" pankartına polislerce el kondu.

Diyarbakır'da 2 yıl önceki Newroz kutlamasında polis tarafından açılan ateş sorucu  öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut da  mezarı başında anıldı.

İstanbul'daki Newroz kutlaması 24 Mart Pazar günü Bakırköy Pazar Alanı'nda gerçekleştirilecek.

(T24, Bianet, Mezopotamya Ajansı)

Kategoriler

Güncel