24 Nisan, Fransa'da Ermeni Soykırımı'nı anma günü

Fransa 24 Nisan’ı “Ermeni Soykırımını Anma Günü” ilan etti. Bu amaçla hazırlanan kararname bu sabah Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Toplam üç maddeden oluşan kararname Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Başbakan Edouard Philippe’in imzalarıyla yayımlandı. Kararnamede, Fransa’nın Ermeni Soykırımı'nı 29 Ocak 2001 tarihinden bu yana resmen tanıdığı hatırlatılıp, 24 Nisan’ın bundan böyle “Ermeni Soykırımını Anma Günü” ilan edildiği belirtiliyor.

Kararnameye göre, bu amaçla her yıl 24 Nisan’da Paris’te resmi devlet töreni düzenlenecek. Diğer illerde ise anma törenleri valiliklerin inisiyatifine bırakılacak.

Kararname Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın Fransa topraklarında olduğu bir günde yayınlandı. Paşinyan, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) genel kurul toplantılarına katılmak üzere Strasbourg’da bulunuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron bu yönde bir karar alacağını 2018 yılında gerçekleştirdiği Ermenistan ziyaretinde açıklamıştı. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada karara tepki gösterdi. Çavuşoğlu,  “Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un kararnamesi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Fransız Anayasa Mahkemesi kararlarını açıkça ihlal ediyor” ifadelerini kullandı. Macron’u “popülizm yapmakla” suçlayan Çavuşoğlu, “Önce kendi karanlık tarihine baksın. Ruanda soykırımından bu yana çeyrek asır geçti” ifadelerini kullandı. (DW, Ajanslar)

Kategoriler

Güncel