İnanılmaz ama gerçek: İstanbul'da 15 gündür "oy" sayılıyor

Yerel seçimlerin üzerinden iki haftadan uzun bir süre geçmesine rağmen İstanbul'da oy sayımı hâlâ devam ediyor. Maltepe ilçesi seçim kurulunun kararına göre, yeniden sayımı yapılan 400 sandıktaki oyların bir daha sayımı yapılacak.

Maltepe ilçe seçim kurulu, AKP ve MHP'nin itirazı üzerine yeniden sayımı yapılan 1,089 sandığın 400'ünde sayımı iptal etti. 

Haber televizyonları ise bu sabah Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP), Maltepe 1. ve 2. ilçe seçim kurulları tarafından, oy sayımlarının iptal edilmesi kararına itiraz ettiğini duyurdu. 

CHP'nin itiraz dilekçesi, Maltepe İlçe Seçimi Kurulu aracılığıyla Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlığına gönderildi.

Dilekçede, ilçe seçim kurullarının, yeniden sayım yapılan terminallerdeki sayımları iptal etmesi ve terminallerin kapatılması ve yenisinin kurulmaması kararının hukuken yanlış olduğu belirtildi. 

Seçim sonrası alınan yeniden sayım kararlarına karşı CHP'nin yaptığı itirazın, YSK tarafından "Sayımların başlamış olması ve sayım başlayan yerlerde maddi gerçekliğin ortaya çıkıyor olması" nedeniyle reddedildiği hatırlatılan dilekçede, YSK'nin ayrıca, "Sayımların bir an önce tamamlanması için gerekli tedbirlerin alınması"nı ilçe seçim kurulundan istediği kaydedildi. 

İstanbul'daki seçimlerin kesin olmayan sonuçlarına göre CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu, Cumhur İttifakı'nın adayı Binali Yıldırım'ın birkaç bin üzerinde oy aldı. Kesin olmayan sonuçlar, CHP'nin 25 yıldır ilk defa İstanbul büyükşehir belediye başkanlığı makamını kazandığına işaret ederken, AKP yerel seçimlerde Ankara büyükşehir belediye başkanlığını da kaybetti. 


Yıldırım'ın geride kalması üzerine AKP İstanbul'da geçersiz oyların sayılması için itirazda bulunurken, Büyükçekmece ilçesinde de seçimlerin iptali için başvuruda bulundu. Talepler üzerine YSK İstanbul'un 39 ilçesinin neredeyse tamamında oyları yeniden saydırdı. 

YSK daha önce AKP'nin Büyükçekmece'de seçimlerin iptali itirazını değerlendirmeden önce tüm yeniden sayımların bitmesini bekleyeceğini açıklamıştı. 

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz da, dün Twitter'da İstanbul'daki seçimlerin tekrarlanması için "Hazırlıklarımızı büyük oranda tamamladık. Çok kısa bir zaman içerisinde dilekçe ve eklerini YSK'ya teslim edeceğiz" dedi.

 

Kategoriler

Güncel