KİTAP/ԳԻՐՔ MART: Biberyan’ın manifestosu

Merhaba,

Bu sayımıza Macar edebiyatının önemli yazarlarından Magda Szabo’nun ‘Iza’nın Şarkısı’ ile başlıyoruz. Bir çocuğun küçüklüğünden başlayarak hayatını, ailesinin değişen dinamiklerini ve bir kadının dramını anlatan dokunaklı bir roman olan Szabo’nun romanı, empatinin hepimiz için ne kadar gerekli olduğunu hatırlatıyor. Esra Karadoğan yazdı. 

Aras Yayınları’nın çizgi roman dizisinin ilk kitabı olan ‘Ermeni Ninem’, Fransa’nın en önemli çizerlerinden Farid Boudjellal’in aile geçmişine de ışık tutuyor. Bu kısacık çizgi romanın gücü, yaşanan büyük acıları çok az kelime ile okura anlatabilmesinde yatıyor. Bürkem Cevher yazdı. 

Selim Açan, ‘Bitmedi Daha…’ başlıklı otobiyografisinde, 1970’lerde günümüze Türkiye sosyalist hareketinin bir kesitine ilişkin önemli bir tanıklığı bize aktarıyor. Açan kitabında, benzer hatıralardan farklı olarak, kişisel geçmişi ve siyasal hatalarıyla hesaplaşmayı ve yüzleşmeyi başarmış. Sadık Güleç yazdı. 

Svetlana Aleksiyeviç’in Türkçede yayımlanan yeni kitabı ‘Son Tanıklar’, Nobel Ödüllü yazarın dünya edebiyatına katkısının en dikkat çekici halkalarından birini oluşturuyor. 1941-1945 dönemi Nazi işgaline uğrayan SSCB topraklarında yaşayan çocukların hikâyelerinin aktarıldığı satırlarda Aleksiyeviç, çocukların gözünden, gönlünden ve dilinden savaşın yol açtığı vahşete ve açlığa tanıklık ediyor. Rüveyda Gürcan yazdı.  

Keyifli okumalar.

Ferda Balancar

ferda@agos.com.tr

Kategoriler

Kitap ԳԻՐՔ