İHD'nin Sultanahmet'teki 24 Nisan anması engellendi

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon'un Sultanahmet'te yapacağı 24 Nisan anması polis tarafından engelendi.

İHD İstanbul Şubesi Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon her yıl olduğu gibi bu yılda 1915 Ermeni Soykırımı'nda hayatını kaybetenler için saat 12.00'de bir anma toplantısı  düzenledi. Ancak toplantıya bu yıl polis tarafından izin verilmedi. İHD yöneticileri ve HDP Diyarbakır milletvekili Garo Paylan karara tepki gösterdiler. 

İHD, anma etkinliğini İHD İstanbul Şubesi'nde yapmak zorunda kaldı. Yasak kararını eleştiren Eren Keskin, şunları söyledi, 

“İnkar, gerçeği değiştirmiyor”

“Evet bu ülkede işlenmiş ve işlenmekte olan ağır insan hakları ihlalleri Cumhuriyet'in üzerine inşa edildiği soykırımın lanetli mirasıdır. 20. yüzyılın başında Küçük Asya ve Kuzey Mezopotamya'da Hristiyan halklara, Ermenilere, Süryani/Asurilere, Rumlara yapılan soykırım ve inkârı devletin kendi yasalarını çiğnemesini, bizzat devletin hukuk dışına çıkmasını meşrulaştırmış ve bu devlet aklı egemenliğini Cumhuriyet tarihi boyunca sürdürmüştür. Soykırımın lanetli mirası dediğimiz işte bu devlet aklıdır. Yine hukuksuzluğun iktidarını yaşıyoruz. Yine ağır insan hakları ihlallerinin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Lanetli miras yeni biçimlerde sürüyor. Soykırımın titizlikle planlandığı ve ilk işaretinin verildiği kentteyiz. İnkâr bu gerçeği değiştiremiyor.”

“Utanç duyuyorum”

HDP vekili Garo Paylan da açıklamada söz aldı. Paylan şunları söyledi, 

“Ermeni halkı tam 104 yıldır adalet talep ediyor ama Türkiye Cumhuriyeti devleti de 104 yıldır inkarda ısrar ediyor. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti devleti 104 yıldır soykırımın faillerini kahraman olarak kabul ediyor. Ben şu an kahraman denilen soykırım faillerini 104 yıl sonra bir kez daha lanetliyorum. Talat Paşa'nın Enver Paşa'nın isimlerini sokaklarda görmekten Türkiye'nin vekili olarak utanç duyuyorum.”

Avrupa Irkçılık Karşıtı Hareket (EGAM) Başkanı Benjamin Abtan ise ilk kez böyle bir engelle karşılaşıldığını söyledi: “Biz haysiyet, onur ve anma amacıyla bir araya gelirken devletin yaptığından utandım. Pankartları, toplanmayı ve kelimeleri yasakladılar bugün mumları da yasaklıyorlar. Ne tür bir devlet bundan korkabilir. Ne tür bir lider mumlardan korkabilir”

Kategoriler

Güncel