1 Mayıs coşkuyla kutlandı

! Mayıs İşçi Bayramı Türkiye'nin birçok kentinde coşkuyla kutlandı. İstanbul'da Taksim'e çıkmak isteyen 100'ün üzerinde kişi gözaltına alındı.

Türkiye'nin pek çok kentinde 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlandı. Kutlamaların gündemi kıdem tazminatı düzenlemesine yönelik tepkilerdi.  İstanbul'da kutlamanın adresi Bakırköy Meydanı oldu. DİSK, KESK, Tabip Odası ve Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları öncülüğünde Bakırköy Pazar Yeri'nde 1 Mayıs kutlandı. Aralarında HDP ve CHP'nin de olduğu çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum örgütü de kutlamalara katıldı. Binlerce kişinin katıldığı kutlamada kıdem tazminatıyla ilgili yapılmak istenen değişiklikler protesto edildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da kutlamalara katıldı. Açlık grevindeki tutukluların durumuna dikkat çekmek için beyaz tülbent takan katılımcılara, HDK Eşsözcüleri ve HDP Eş Genel Başkanları da beyaz tülbentleriyle eşlik etti.

Alanda bir konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs kutlamalarına kapatılmasını eleştirdi.

Herkesin iş güvencesi olması gerektiğini ifade eden Çerkezoğlu, şöyle konuştu: 
"Kriz bahanesiyle işten çıkarmalar yasaklanmalı, çalışma saatleri düşürülmeli, grev hakkı tam ve eksiksiz olarak tanınmalıdır. Haksız, hukuksuz KHK'lar ile güvenlik soruşturmalarıyla işinden edilenler görevlerine iade edilmelidir. Taşeron işçiler kamu işçisi olarak kadroya alınmalı. Dört + dört zulmüne son verilmeli. Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyeti ortadan kaldırılmalıdır. Vergi adaletsizliğine son verilmeli. Az kazanandan az, çok kazanandan çok alınmalıdır. Asgari ücretliden vergi alınmamalı. Göçmen işçilerin emeklerinin sömürülmesine son verilmeli. İşsizlik sigortası fonunun arpalık olarak kullanılmasına son verilmelidir. Zorunlu BES sistemi altında tefecilik sistemine son verilmeli. Son kalemize, kıdem tazminatımıza, birikmiş emeğimize, çocuklarımızın geleceğine el uzatanları pişman edecek miyiz?"

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Başkanı Aysun Gezen ise emekten, barıştan, demokrasiden, laiklikten yana olanların ittifakını kuracaklarını söyledi.

Taksim Meydanı ve çevresi ise sabah saatlerinden itibaren ulaşıma kapatıldı. Bazı gruplar ve sivil toplum örgütleri, 1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı'na çıkmak istedi.  Beşiktaş, Mecidiyeköy ve Taksim çevresinden meydana girmek isteyen gruplara polis müdahale ederek 100'ü aşkın göstericiyi  gözaltına aldı. 


Diyarbakır’da 1 Mayıs kutlaması için İstasyon Meydanı’nı dolduranlar, tecride karşı süren açlık grevleri ve başlatılan ölüm orucuna konusunda devlet ve hükümetten yasalara uyulmasını istedi. Ölüm oruçları nedeniyle seferberlik çağrısı yapan beyaz tülbentli annelerin, Koşuyolu Parkı’na doğru düzenledikleri yürüyüş ise polislerce engellendi.

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nın ev sahipliği yaptığı 1 Mayıs kutlamasına binlerce kişi katıldı. Mitingde konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Faşizmin ömrünün kısa olduğunu” söyledi.

Ankara'da Kızılay ve Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanan binlerce sendika üyesi ve çok sayıda vatandaş,  "İstismarcıları aklatmayacağız", "Çocuklar saf ve temizdir" pankartları ve "Hak, hukuk, adalet", "Yaşasın 1 Mayıs" sloganlarıyla kutlamanın yapılacağı alana geldi. 

Urfa'da kaza

Hak-İş tarafından Urfa'da düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına katılmak için Maraş'ın Elbistan ilçesinden yol çıkan sağlık emekçileri kaza geçirdi. Kazada 5 işçi öldü, 14 işçi yaralandı. Urfa'da düzenlenecek kutlamalar kaza nedeniyle iptal edildi. 


İBB'de 1 Mayıs 

Geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi de 1 Mayıs kutlaması yaptı. 30 Nisan'da Saraçhane'de bulunan İBB binası önünde yapılan kutlamada 1 Mayıs Marşı çalındı. Kutlamada konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Emeğiyle var olan her arkadaşımızın haklarını koruyacağıma, her zaman onlarla beraber mücadele edeceğime bir belediye başkanı olarak söz veriyorum.” dedi.

 

Kategoriler

Genel