Güney Kıbrıs BM'ye "Münhasır Ekonomik Bölge" koordinatlarını gönderdi

Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında sondaj faaliyeti hazırlıklarına başlamasının ardından Güney Kıbrıs yönetimi Birleşmiş Milletler nezdinde harekete geçti

Güney Kıbrıs yönetimi  bugün BM'ye Münhasır Ekonomik Bölge (Exclusive Economic Zone) ve Kıta Sahanlığı koordinatlarını gönderdi. 

Güney Kıbrıs Yönetimi Dışişleri Bakanı Nikolas Kristodulu Devlet Başkanı Nikos Anastasiadis'in  Ulusal Konsey'i toplayacağını söyledi. 

Kristodulu ayrıca Türkiye'nin hamlesi ile ilgili olarak AB ile temasa geçtiklerini de belirtti.  

Kathimerini gazetesinin haberine göre Güney Kıbrıs makamları ayrıca Fatih gemisi mürettebatı için uluslararası yakalama emri çıkarmak amacıyla prosedür başlattı. 

ABD ve Avrupa Birliği, Türkiye'nin Kıbrıs Rum Kesimi'nin münhasır ekonomik bölge olarak hak iddia ettiği alanda hidrokarbon arama faaliyeti yürütme niyeti beyan etmesinin endişe verici olduğunu bildirmişti. 

Türkiye'nin hak iddia ettiği münhasır ekonomik bölge ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin hak iddia ettiği münhasır ekonomik bölge, doğalgaz kaynaklarının yoğun olduğu tahmin edilen Doğu Akdeniz bölgesinde birbiriyle kesişiyor. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus gece saatlerinde yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin münhasır ekonomik bölgesi olarak hak iddia ettiği alanda Türkiye'nin beyan ettiği offshore sondaj çalışmalarına başlama niyetinden son derece endişe duymaktadır" dedi. Açıklamada, "Türk yetkililere bu faaliyetlere son vermeleri ve taraflara itidalli davranmaları çağrısında bulunuyoruz" denildi.    

AB'nin dış politikadan sorumlu yetkilisi Federica Mogherini de "Türkiye'ye itidalli davranması, münhasır ekonomik bölgesinde Kıbrıs'ın egemen haklarına saygı duyması ve  illegal eylemlerden kaçınması çağrısında bulunuyoruz" demişti. 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) atıfta bulunularak, "Sondaj ve sismik gemilerimizin, kıta sahanlığımızda, Hükümetimizin 2009 ve 2012 yıllarında TP'ye verdiği ruhsat sahalarında arama ve sondaj faaliyetleri kararlılıkla devam edecektir" denildi.  Refinitiv Eikon verilerine göre TPAO'ya ait Fatih sondaj gemisi bu sabah itibarıyla Kıbrıs yarımadasının 70 km batısında bulunuyordu. (Kathimerini, Reuters)

Kategoriler

Güncel