Reuters'tan analiz: AKP'de bazı partililer galibiyetten emin değil

Reuters ajansı bazı AKP'li isimlerin 23 Haziran'da İstanbul'da yeniden yapılacak seçime dair değerlendirmelerine yer verdi. Ajansa göre bazı partililer galibiyetten emin değil.

AKP'nin 25 yıl aradan sonra kaybettiği İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin, halkın ekonomiye dönük kaygılarının arttığı bir dönemde gerçekleştiğine dikkat çeken AKP'li bazı kaynaklar, kayba neden olan bu koşulların değişmediğini, 23 Haziran'da yapılacak seçimin zaferle sonuçlanacağının garanti olarak görülmemesi gerektiğini söylüyorlar. 

Reuters ajansının görüştüğü kaynaklar, geçtiğimiz seçimde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın beka ve "terör bağlantılı" söylemlerin beklendiği kadar hedef kitlesine ulaşmadığını ve politika söylemlerinde temelde bir değişiklik yapmadan "karşı cephe" söyleminin biraz yumuşatılabileceğini belirtirken, küskün partilileri yeniden sandığa çekmek ve Kürt seçmenleri yeniden kazanmak için çalışılacağını söylediler. 

Ajansa "Daha düşük oy alan partilerin tavırları sonuç üzerinde etkili olacak. O seçmenlerden oy almalıyız. Küskün partilileri de sandığa çekersek önemli bir yol almış oluruz" diyen AKP'li yetkili, şunları söyledi:  "Öcalan ve HDP'nin açıklamaları yeni bir çözüm sürecinin işareti değil. Kürt seçmenin oyunun ne kadar kritik olduğunu biliyoruz, bunun farkındayız. Teröre karşı politika değişikliği yok ama hassasiyet var; Kürtleri çok rahatsız edecek bir söylem görmeyeceğiz. Daha uzlaşmacı bir dil öne çıkabilir." 
    
AKP'li bazı yetkililer, seçim sonucunun şu anda garanti olarak görülemeyeceğini ve halen iki seçeneğe de açık olduğunu belirtirken, bazıları Binali Yıldırım lehine sonuçlanabilmesi için daha iyi bir çalışma gerektiğini kaydettiler. 

Partili bir yetkili, "İki seçim arasında aslında çok da fazla değişen bir şey yok. Ekonomi halen en büyük sorun; YSK kararı sonrası dolar 6'nın üzerine çıktı. Sonuçta karamsarlık daha da artıyor. Üstüne diğer partilerin topluca bir blok oluşturma eğilimi var. Umarım daha açık ara bir sonuç olmaz" dedi. 

AKP'ye yakın bir kaynak ise, Yıldırım'ın son yaptığı açıklamalarda isteksiz göründüğünü ve söylemlerinin yeni bir heyecan yaratacak gibi durmadığını belirterek, "Yıldırım'ın kesinlikle seçim için varını yoğunu ortaya koyması gerekiyor. Seçmene iyi bir enerji vermezse ciddi sorun olacaktır. Öte yandan, en büyük sorunumuz ekonomiydi. Şimdi bir ay önceye göre daha iyi durumda değiliz. Dürüst olmak gerekirse çok da umutlu değilim. Daha ağır bir yenilgi olmamasını diliyorum" dedi. 

Aynı kaynak, hem yurtiçine hem yurtdışına bu kararı anlatmanın zorluklarını yadsımadığını kaydederek, "Bir hukuksuzluk, usulsüzlük olduğu gerçek. Bunu somut olarak gördük. Ancak seçimden haftalar sonra verilmiş bir kararla yeniden başa dönmek hukuk eleştirilerini yeniden gündeme getiriyor. Bunlar da belirsizlik yaratıyor. Ekonomiye yeni baskı aracı oldu" diye konuştu. 
    
Ancak bazı üst düzey parti yetkilileri ise, Erdoğan için kritik önemde olan İstanbul'u daha iyi bir strateji ve daha yumuşak bir söylemle kazanabileceklerini belirtiyor. AKP'li kaynaklar, İstanbul'da il başkanlığı ile Yıldırım arasında uyumlu bir seçim kampanyası yürütülemediğini, bunun çalışmaları olumsuz etkilediğini vurguluyor. Kaynaklar, Erdoğan'ın devreye girmesiyle bir merkezden belirlenerek uygulanacak stratejinin sonucunda kamuoyunun eleştirisine neden olacak bir görüntüden kurtulunacağını belirtiyor. 

MHP ile birlikte Cumhur İttifakı olarak İstanbul Belediye Başkanlığı'nı kazanmak için beraber hareket edeceklerini kaydeden üst düzey bir parti yetkilisi, "Cumhurbaşkanımız da İstanbul'un kazanılacağına inanıyor, biz de. Farklı düşünenler de var ama bu kez elbirliğiyle daha iyi bir sonuç alınacağını düşünüyoruz" dedi. 
    

Kategoriler

Güncel