Anayasa Mahkemesi Kavala'nın başvurusunu gündeme aldı

Anayasa Mahkemesi, Gezi eylemlerinin organizatörü olduğu gerekçesiyle hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle dava açılan Osman Kavala’nın bireysel başvurusunu yarın gerçekleştireceği toplantının gündemine aldı. Dosya raportörünün Kavala’nın “haksız tutukluluk” başvurusu ile ilgili olarak, “hak ihlali” tespitinde bulunduğu ve ihlalin giderilmesi gerektiği görüşünü bildirdiği öğrenildi. Yüksek Mahkeme, raportörle aynı yönde karar verirse, Kavala, 24 Haziran’da başlayacak Gezi davası öncesinde özgürlüğüne kavuşabilecek.

Kavala, tutuklu olarak soruşturulurken, "tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluk incelemelerinin hakim/mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmesi" nedeniyle ilgili Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunmuştu.

T24 haber sitesinden Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre  bireysel başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi raportörünün raporunda, "Hakkında uygulanan tutuklamanın hukuki olmadığı iddiasıyla ilgili Kavala'nın kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine, kararın bir örneğinin ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için ilgili mahkemeye gönderilmesine karar verilmesi gerektiği" değerlendirmesini yaptığı öğrenildi.

Anayasa Mahkemesi 1. Bölüm, dosyayı 3 Nisan’da görüştü ve Genel Kurul’a sevkine karar verdi. Genel Kurul da dosyayı yarınki gündemine aldı.

Kategoriler

Güncel