AP seçimlerinde aşırı sağ ve Yeşiller yükselişte

Avrupa Parlamentosu seçim sonuç tahminlerine göre Avrupa Birliği'nin (AB) güçlendirilmesi yanlısı partiler parlamentodaki üçte iki çoğunluklarını korurken, bazı aşırı sağ ve milliyetçi partiler güçlü kazanım elde etti.

Seçimlere katılım oranı 20 yılın en yüksek düzeyine çıkarken, Fransa'da Marine Le Pen'in göçmen karşıtı Ulusal Cephe partisi birinci oldu. Avrupa'nın dertlerine AB'nin çözüm olacağını savunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un merkez partisi ise ikinci sırada yer aldı. 

Sonuçların açıklanmasının ardından basının karşısına geçen Marine Le Pen, Cumhurbaşkanı Macron'a çağrıda bulunarak parlamentoyu feshedip erken seçime gidilmesini istedi.

Fransa seçimlerinde de Yeşiller sürpriz bir sonuç elde ederek oyların yüzde 12.8'ini aldı ve merkez sağ Cumhuriyetçileri (yüzde 8.2) geride bıraktı. Sosyalist Parti ise yüzde 6,43 oranında oy aldı.

Almanya'da Şansölye Merkel'in liderliğindeki muhafazakaralar, 5 yıl önceye oranla yüzde 7  oy kaybetti. Yeşiller oylarını yüzde 21'e yükseltti. Aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) oyunu yüzde 7'den yüzde 10.5'e çıkardı.

İngiltere'de “AB'de kalalım” diyen partilere %40.4 oy, "anlaşmasız çıkalım" diyen partilere %34.9 oy ve "anlaşma ile çıkalım" diyen partilere %23.2 oy çıktı. Anlaşma ile çıkma taraftarı İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn yaptığı açıklamada ikinci Brexit referandumunun veya genel seçimin artık şart olduğunu ileri sürdü. 

Liberal Demokratlar yüzde 18,55 ile yüksek oy oranına ulaşarak AP'de 16 sandalye elde etti. Niger Farage'ın liderliğindeki Brexit Partisi oyların yüzde 31,71'ini alarak 29 sandalye ile en çok parlamenter elde eden parti oldu. Farage yaptığı açıklamada Brexit görüşmelerinde rol almak istediğini söyledi. 

Yeşiller başarılı sonuçlarına İngiltere'yi de ekledi. Yüzde 11 ile dördüncü parti konumunda yer alan Yeşiller, yüzde 8.7'de kalan iktidardaki Muhafazakarları geride bırakdı.

İtalya'da AP seçimlerinin galibi göçmen karşıtı, aşırı sağcı Lig partisi oldu Matteo Salvini liderliğindeki parti yüzde 33,64 oranında oy aldı ve 28 parlamenter çıkardı. Koalisyonun diğer ortağı popülist 5 Yıldız Hareketi ise yüzde 16,65 bandında kaldı ve 14 sandalye elde etti. Muhalefetteki Demokratik Parti'nin (PD) 5 Yıldız Hareketi'ni geride bırakarak yüzde 23,52 ile ikinciliğe yükselmesi dikkat çekti. Bu şekilde PD 19 sandalye elde etmiş oldu.

İspanya'da Pedro Sanchez liderliğindeki Sosyalist Parti (PSOE/PSC) oyların yaklaşık yüzde 32,84'ünü aldı. Merkez sağ Halk Partisi (PP) ise yüzde 20,13'de kaldı

Bu sonuçlara göre İspanya'dan AP'ye gidecek 54 temsilcinin 20'si Sosyalist Parti'den 12'si Halk Partisi'nden olacak. Göçmen karşıtı Vox partisi ise ilk kez katılığı seçimlerde Brüksel'e 3 temsilci gönderecek.

Katalonya'nın bağımsızlığı tartışmalarından dolayı İspanya'da hapis cezasına çarptırılan ve Belçika'da sürgünde yaşayan Carles Puigdemont da seçimin galipleri arasında. Ancak Puigdemon'un AP'deki koltuğuna oturabilmesi için Madrid'e dönmesi gerekiyor. Puigdemont ile birlikte, hapis cezasına çarptırılan diğer bir Katalan politikacı Oriol Junqueras de AP'ye girmeye hak kazandı.

Yunanistan'da ise iktidardaki SYRIZA liderliği Yeni Demokrasi Partisi'ne kaptırdı. Partisi ND'nin 10 puan gerisinde kalan Başbakan Çipras, erken seçime gidileceğini açıkladı. Komşuda Yeni Demokrasi (ND) yüzde 33 civarında oy alırken, SYRIZA'nın oyu yüzde 23'ler düzeyinde kaldı. Kendini merkezde tanımlayan KINAL yüzde 7,5; Komünist Parti yüzde 5,54; faşist Altın Şafak yüzde 4,86 oy aldı. AB üyesi Kıbrıs'ta ise Niyazi Kızılyürek AKEL listesinden AP üyesi olmayı başardı. Kızılyürek AP'ye seçilen ilk KıbrıslıTürk oldu. 

Macaristan'da Victor Orban'ın liderliğindeki sağ kanattaki Fidesz Partisi yüzde 52 oy aldı ve bölünmüş muhalefet karşısında gücünü pekiştirdi.

Avusturya'da Hükümet'in çökmesi hayli muhtemel. Aşırı sağ Özgürlük Partisi Hükümet'e yönelik güvensizlik oyunu destekleyeceğini açıkladı. 

Avrupa Parlamentosu'nun tahminlerine göre Liberaller ve Yeşiller'in oylarını artırmaları sayesinde AB yanlısı merkez bloğun 751 sandalyeli parlamentoda sadece 20 sandalye kaybederek 505 sandalyeye sahip olacağı öngörülüyor. 

Seçim sonuçlarının bu şekilde gerçekleşmesi halinde muhafazakar Avrupa Halk Partisi (EPP) ve Sosyalistlerin (S&D) iki partili "büyük koalisyonu" çoğunluğunu kaybedeceği için yasama süreci daha karmaşık hale gelebilir. 100'den fazla sandalyeye sahip liberaller ve yaklaşık 70 sandalyesi bulunan Yeşiller politikalar hazırlanırken daha fazla söz sahibi olmak istiyorlar. 

Sonuç tahminleri Le Pen ve İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini'nin başını çektikleri AB karşıtı kanadın da arzuladığı kadar güç kazanamadığına işaret ediyor. Salvini AB politikalarının merkezi Brüksel'in işleyişini değiştirmek için seçmenden oy istemişti. 

EPP'nin Alman lideri adayı Manfred Weber, “Küçülen bir merkezle karşı karşıyayız” dedi. “Yapmamızı istediğim şey, şimdiden birlikte çalışmak için güçlerimizi birleştirmek.” (Reuters, Euronews, Ekathimerini)


Kategoriler

Güncel