AB'den sert rapor: Temel haklar ve ekonomide geriye gidiş var

Avrupa Komisyonu Türkiye İlerleme Raporu'nu açıkladı. Raporda özellikle yargıya dair sert eleştirilere yer verildi.

Avrupa Komisyonu bu yıl ülke raporlarıyla ilgili olarak yapmış olduğu değerlendirmede yöntem değişikliğine gitti.  Buna göre Avrupa Komisyonu, Türkiye raporunda iki başlıkta ilerleme kaydedildiğine yer verdi. Enerji ve ulaştırma başlıklarında AB müktesebatına uyumun arttığının altı çizildi.  

Avrupa Komisyonu'nun bugüne kadar müzakereye açılmış 16 başlıktan 10 tanesinde bir önceki yıla oranla ilerleme kaydedilmediği ifade edildi.  

Temel hak ve özgürlükler, adalet, içişleri, ekonomi gibi alanlarda ise Türkiye'nin AB müktesebatından uzaklaştığına dikkat çekildi.  

Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin yargı sisteminde "daha ciddi geriye gidiş" olduğunu belirterek, Türkiye'yi insan haklarından ekonomi politikasına kadar bir dizi konuda sert şekilde eleştirdi. 

Komisyon raporda konuşma özgürlüğünün kısıtlandığını ve hükümetin finansal piyasaları "olumsuz yönde etkilediğini" ifade etti. 

Komisyon raporunda, "Türkiye ekonomisinde ciddi geriye gidiş devam ediyor ve bu Türkiye'nin piyasa ekonomisinin işleyişine dair endişelerin derinleşmesine yol açıyor" denildi. 

AB'nin Türkiye'deki temel ekonomi kurumlarının bağımsızlığına ilişkin endişelerinin derinleştiği ifade edilen raporda "Türkiye'de devlet yardımlarının şeffaflığının artırılmasına yönelik bir ilerleme yok" denildi. 

Raporda ayrıca "Türkiye'de hakim ve savcıların üzerindeki siyasi baskı yargı bağımsızlığı üzerinde olumsuz etki yaratıyor" ifadelerine yer verildi. (NTV, Reuters)