Dink cinayeti davası: MİT yazışmaya cevap vermedi

Hrant Dink Cinayeti Davası'nda kamu görevlilerinin yargılanmasına devam ediliyor. Mahkeme geçtiğimiz duruşmada dönemin MİT Bölge Başkanı ve 2 MİT personelinin tanık olarak dinlenmesine karar vermişti. Mahkeme MİT'e tanıklık için yazı yazdı. Ancak MİT, mahkemenin yazılarına cevap vermedi.

Hrant Dink cinayetine ilişkin kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 4'ü tutuklu 85 sanıklı dava İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Üç gün sürecek olan duruşmalarda dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler ve dönemin MİT Bölge Başkanlığı personelinin tanık olarak dinlenmesi bekleniyor. 

Tutuksuz sanıklardan dönemin Trabzon Emniyet İstihbarat Şubesi personeli Muhittin Zenit, ev hapsinde bulunan dönemin Trabzon İl Alay Komutanı Ali Öz, dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay, dönemin Trabzon Jandarma Komutanlığı görevlisi Volkan Şahin ve tutuklu sanıklardan Ramazan Akyürek SEGBİS aracılıyla duruşmaya katıldı.  

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Hülya Deveci, İnci İşbulur, Sebuh Aslangil ve bazı sanık avukatları da duruşmaya katıldı. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan da duruşmayı izledi.

MİT'ten yanıt yok 

Mahkeme geçtiğimiz duruşmada, 24 Şubat 2004’te Hrant Dink’le İstanbul Valiliği'nde görüşme yapan İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, Milli İstihbarat Teşkilatı İstanbul Bölge Başkanı Hüseyin Kubilay Günay, MİT görevlileri Özel Yılmaz ve Handan Selçuk'un tanık olarak dinlenilmesine karar vermişti.  

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, MİT Bölge Başkanlığına, tanık olarak dinlenilmesine karar verilen personelin ''görevde olup olmadıklarının bildirilmesi ve tanıklık için gerekli işlemlerin yapılması için'' yazı yazdı. Ancak MİT, yazışmalara cevap vermedi.  

Diğer tanıklar dinleniyor

Duruşmanın ilk gününde dönemin Trabzon Terörle Mücadele Şubesi’nden görevli polis memuru Mustafa Kuletaş SEGBİS aracığıyla tanık olarak dinelendi. Kuletaş, FETÖ soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunduğunu söyledi. 


Kuletaş, 2004 yılında Trabzon Mc Donald's Şubesi'nin bombalanmasının ardından çalışma yapan ekiptendi. Dink cinayeti davasında tutuklu bulunan Yasin Hayal, bombalamanın da failiydi. 

Kuletaş, bombalamanın ardından Erhan Tuncel'in ve Yasin Hayal’in annesi Huri Hayal ve babası Bahattin Hayal'in ifadesini aldığını, teşhis tutanaklarını hazırladığını söyledi. Kuletaş, Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu'nun sorularını yanıtladı. 

Bakırcıoğlu,  ''Yasin Hayal, hakkında çalışma yapılan biri miydi?'' diye sordu. Kuletaş ise “Bildiğim kadarıyla değildi” diye yanıt verdi. 

Bakırcıoğlu, Kuletaş’a Mc Donald's bombalamasının ardından Yasin Hayal’in sorgusuna katılıp katılmadığını sordu. Kuletaş “Tutanakta imzam varsa katılmışımdır” diye yanıt verdi. Erhan Tuncel’in sorgusuna ise katılmadığını söyledi. 

Tutuksuz sanıklardan Muhittin Zenit, Kuletaş'a sorular yöneltti. Zenit,  Mc Donald's bombalamasının ardından, Erhan Tuncel'in nasıl serbest bırakıldığını sordu. Kuletaş, ''Ben ifade aldıktan sonra  başka ifadeye girdim. Nasıl bırakıldını bilmiyorum'' diye yanıt verdi. 

Kuletaş'ın ardından Muhammet Kırmacı tanık olarak dinlendi. Kırmacı, Erzurum'dan SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Kırmacı, cinayet döneminde Alperen Ocakları Başkanı Mustafa Öztürk'ün ev arkadaşı olduğunu söyledi. İddianamede Trabzon Emniyet İstihbarat personeli Muhittin Zenit'in cinayet günü Kırmacı'yla  telefon görüşmesi yaptığı iddia ediliyor.  

Duruşamda söz alan Zenit, Yasin Hayal, cezaevinden çıktıktan sonra bilgi alabilmek için Kırmacı'yla ilişkisi olduğunu söyledi. Zenit, cinayet günü Yasin Hayal'i bulmak için Kırmacı'yı aradığını söyledi. Kırmacı ise mahkemede önce Zenit'i tanımadığını, daha sonra Muhittin isimli bir polis memuruyla tanıştığını ancak istihbaratçı olup olmadığını bilmediğini söyledi. Zenit ve Kırmacı duruşma salonunda birbirilerini tanımadılar. 

Kırmacı, Yasin Hayal'i mahalleden, Erhan Tuncel'i ise üniversiteden tanıdığını söyledi. Kırmacı, bazen Alperen Ocakları'na gidip geldiğini ancak Hayal ve Tuncel'i Alperen Ocaklar'ında hiç görmediğini ve kendi evlerinde kalmadığını söyledi. 

Kırmacı, Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu'nun sorularını yanıtladı. Dink cinayetiyle ilgili herhangi bir bilgisi olmadığını söyledi. Bakırcıoğlu, İstihbarat Şubesi'nden diğer polis memurlarının da kendisini tanıdığına dair verdikleri ifadeleri söyledi. Kırmacı, diğer polis memurlarını hatırlamadığını söyledi. Kırmacı, ''Üzerinden çok uzun zaman geçti. Hatırlamıyorum'' dedi.

Dink cinayeti davası yarın devam edecek. 



Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.