Gezi davası: Mahkeme Başkanının muhalefet şerhi

Gezi davasında Yiğit Aksakoğlu'nun tahliye edildi. Osman Kavala’nın ise tutukluluğunun devamına karar verdi. Karara muhalefet şerhi koyan mahkeme başkanı Mahmut Başbuğ, Kavala’nın tahliye edilerek ev hapsinde tutulması gerektiğini belirtti.

Gezi davasında iki gün boyunca devam eden duruşmaların ardından İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, hak savunucusu Yiğit Aksakoğlu'nun tahliye edilmesine karar verirken, iş insanı Osman Kavala'nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Mahkeme heyeti kararı oy çokluğuyla aldı. Kavala'nın tutukluluk halinin devamına yönelik verilen karara mahkeme başkanı Mehmet Başbuğ, muhalefet şerhi koydu. Başkan Başbuğ, Osman Kavalan'nın ev hapsine tutulması gerektiği yönünde oy kullandı. 

Başbuğ, muhalefet şerhinde  şu ifadeler yer verdi, 

''Osman Kavala'nın üzerine atılı suç bakımından suç vasfının değişme ihtimali, savunmasının tespit edilmiş olması, bu aşamada tutuklu kaldığı süre de gözetilerek, adli kontrol tedbirlerinin ölçülü olacağı kanaatiyle, sanığın CMK 109/3-j maddesi gereğince 'konutu terk etmemek' şeklinde adli kontrol tedbiriyle tahliyesine karar verilmesi görüşünde oluğundan, sayın çoğunluğun tutukluluğun devamı yönündeki görüşüne iştirak etmiyorum.''

Aksakoğlu'na yurt dışına çıkış yasağı 

Mahkeme, davanın tutuklu sanıklarından Yiğit Aksakoğlu'nun tahliye kararını da oy çokluğuya aldı. Üye hakimlerden Ahmet Tarık Çiftçioğlu, Aksakoğlu'nun tahliye edilmesine karşı oy kullandı. 
Mahkeme, Aksakoğlu için adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasına karar verdi. Aksakoğlu'na hem yurt dışı yasağı hem de haftada bir olmak üzere en yakın polis merkezine imza vermesi zorunluğu getirildi.  

Mahkeme, tutuksuz sanıklardan Çiğdem Mater ve Mine Özerden hakkında uygulanan yurt dışına çıkış yasağı tedbirinin kaldırılması taleplerini de reddetti. 

Gezi davasının bir sonraki duruşması 18-19 Temmuz tarihlerinde Silivri'de görülecek.  


Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.