Binlerce kişi Kaz Dağları için buluştu "Altın madenine hayır" dedi

Çanakkale-Kirazlı'daki altın madeni projesinin bölgedeki ormanları yok edeceğini ve doğal kaynakları kirleteceğini söyleyen binlerce kişi protesto gösterisi düzenledi.

"Su ve vicdan nöbeti" kapsamında bir araya gelen bölge sakinleri, milletvekilleri ve STK'lardan oluşan grup Çanakkale-Kirazlı'da toplandı. Protestocular, Kanada merkezli Alamos Gold'un yan kuruluşu olan Doğu Biga Madencilik'in, Kirazlı kasabası yakınlarında, İda Dağı'ndan biraz uzakta Kaz Dağları olarak bilinen bölgede açtığı altın madenini protesto etti. 
Projeye yönelik protestolar sivil toplum örgütlerinin şirketin bir çevre etki raporunda planlanandan dört kat daha fazla ağaç kesildiğini açıklamalarının ardından geçen haftalarda giderek artmıştı. 
Bir grup çevreci, "Su ve vicdan" nöbeti olarak adlandırılan nöbet kapsamında 26 Temmuz'dan bu yana çadırlarda kalıyor. 
Eylemciler, projede kullanılacak olan siyanürün, toprağa ve suya karışacağını söylüyor. 
Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar "ekokıyıma" son vermek için sonuna kadar mücadele edeceklerini söylerken, "Cevher işlenirken net bir şekilde biliyoruz ki siyanür kullanılacak. Sulama kaynağımız olan baraj kirlenecek kirlenmenin ötesinde hayati tehlikeye neden olacak. Sağlık sorunları ve ölüme kadar giden tehdit söz konusu" demişti. 

FOTO: Çanakkale Belediyesi

"195 bin ağaç kesildi"

Bugün Türkiye'nin dört bir yanından gelen protestocular binlerce kişi tarafından "Altınsız olur, Kaz Dağları olmadan olmaz", "Ölüler altın takmaz", "Uyanışa ortak ol", "Yaban hayata dokunma" yazan pankartlarla madene yakın bir tepe üzerinde toplandı. 

Eyleme İzmir, Antalya, Bursa, Yalova, Aydın, Ankara, İstanbul, Tekirdağ, Kırklareli, Balıkesir, Yalova, Kocaeli, Çanakkale, Düzce ve Edirne barolarının başkan ve yönetim kurulu üyeleri, milletvekilleri, belediye başkanları, sanatçılar, STK’ler, köylüler, üniversite öğrenciler ve bilim insanları katıldı.

Eyleme katılan İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, “Hasankeyf’ten Kaz dağlarına tarihi, toprağı, kurdu kuşu yaprağı korumak için nöbetteyiz. Dili olmayanların, konuşamayanların sesi nefesi olmaya, rantçılara karşı kendisini savunamayanların kalesi olmaya çalışıyoruz. Bir kez daha bu talanının, kıyımın bu soygunun sorumlularına sesleniyoruz. Bir parça oksijene ihtiyaç duyduğunuzda altının hiçbir işe yaramadığını anlayacaksınız. Ama o zaman iş işten çoktan geçmiş olacak. Eğer iki kulağınızın arasında söylediklerimizi tutabilecek bir organa sahipseniz, yüreğinizin yerinde duruyorsa kulak verin sözlerimize: Bu aldanma değil, saflık değil, yanılgı değil, düpedüz ihanettir. Ve eğer sürgit böyle gideceğini, hesap vermeyeceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Elbette bu talanın hesabını yargı önünde vereceksiniz. 

Enerji Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise halk arasında madenlerin aranması ve çıkarılması süreçlerinde siyanür kullanıldığına dair yanlış bir kanının olduğu belirtilerek, altın dahil madenlerin aranması ve çıkarılması süreçlerinde doğal ortamda siyanür ya da türevi bir madde kullanılmadığı, çıkarılan kayanın içindeki altının metal olarak ayrıştırılması aşamasında ise ulusal ve uluslararası kriterlere göre kapalı tesislerde üretim yapıldığı öne sürülmüştü.
Doğu Biga şirketi de yaptığı açıklamada, maden sahası için 13,400 ağacın kesildiğini ve işlerin tamamlanmasının ardından bölgeye ağaçların dikileceğini söyledi. 
Altın madeni için bölgede kesilen ağaç sayısını uydu görüntüleri üzerinden 195,000 olarak tespit eden TEMA Vakfı da, bu sayının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Çanakkale Valiliğitarafından doğrulanması için gereken başvuruyu yaptı. (Reuters/Ajanslar)



    

Kategoriler

Güncel