Avrupa Konseyi'nden belediye başkanlarının görevden alınmasına tepki

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Başkanı Anders Knape, Türkiye’de Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanlarının görevden alınma kararından “derin endişe duyduğunu” açıkladı

Knape yazılı açıklamasında, “Bu belediye başkanları, Türk halkının özgür ve adil iradesinin sonucu olarak seçildi. Geçmişte de kongre, Türkiye’de seçilmiş yerel yöneticiler hakkında haddinden fazla yasal işlemler uygulanmasından ve bu kişilerin yerine devletin tayin ettiği yetkililerin göreve getirilmesinden dolayı endişelerini dile getirmişti. Bu uygulama, yerel demokrasilerin doğru düzgün işlemesine zarar vermektedir.” ifadesini kullandı.

Kongre’nin aldığı tavsiye kararlarına atıfta bulunan Knape, görevden alınan başkanların yerine devletin bir temsilci ataması yerine bunu belediye meclislerinin yapması gerektiğini vurguladı.

Knape, Kongre Başkanlık Divanı’nın görevden alınmaları yakından izlediğini ve 11 Eylül’de Strasbourg’da düzenlenecek toplantıda konuyu ele alacağını söyledi. Knape, Kongre’den bir izleme heyetinin 1-4 Ekim tarihleri arasında Avrupa Yerel Yönetimler Sözleşmesi’ne uyulup uyulmadığını incelemek için Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştireceğine sözlerine ekledi.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de sosyal medya hesabından  gelişmeye tepki gösterdi. İstanbul belediye Başkanı Ekremi İmamoğlu'nun uygulamalı eleştiren mesajına da atıfta bulunan Piri mesajında şu ifadeleri kullandı:

“İstanbul Belediye Başkanı, Diyarbakır, Mardin, Van’da Kürt belediye başkanlarının görevden alınmasını eleştirdi. Bence Türkiye’de demokratik olarak seçilmiş tüm belediye başkanları söylemeye cesaret edemese bile aynı şekilde düşünüyor. Diyarbakır, Mardin ve Van Belediye Başkanları seçildikten beş ay sonra terörle ilişkileri var iddiasıyla yine görevden alınıyor. Halkların tercihine sıfır saygı. Sırada ne var? Ankara ve İstanbul belediye başkanlarını görevden almak mı?” (Euronews, Ajanslar)