Avukatların kayyım protestosuna polis saldırısı

HDP’li üç büyükşehir belediyesine kayyım atanmasına ilişkin avukatların İstanbul Adliyesi önünde yapmak istediği açıklamaya polis saldırdı.

Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği, Kartal Hukukçular Derneği, Demokrasi İçin Hukukçular, Sosyal Hukuk, Katılımcı Avukatlar Grubu, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı’nın da bulunduğu avukat örgütleri HDP’li büyükşehir belediye başkanlarının İçişleri Bakanlığı tarafından görevlerinden alınarak yerlerine kayyım atanmasını protesto için İstanbul Adliyesi önünde toplandı. 

Açıklamaya destek vermek için HDP Milletvekilleri Ahmet Şık, Musa Piroğlu, Oya Ersoy, Filiz Kerestecioğlu ve Züleyha Gülüm’ün yanı sıra EMEP yöneticisi Levent Tüzel de adliye önüne geldi. Avukat örgütleri İstanbul Adliyesi’nin giriş kapısı olan C kapısı önünde “Halk iradesi gasp edilemez” pankartı açtı ancak polis açıklama yapılması halinde müdahale edileceğini söyledi. 

Polisle avukat ve milletvekillerinin müzakereleri sırasında avukat Kemal Aytaç, haftalardır burada açıklama yaptıklarını ve bununla ilgili ellerinde bir mahkeme kararı olduğunu belirterek açıklamayı yapacaklarını kaydetti. Bu esnada olası bir polis müdahalesini engellemek isteyen Ahmet Şık Oya Ersoy, Filiz Kerestecioğlu ve Züleyha Gülüm polisin önünde barikat oluşturdu.

Avukatlar, açıklamaya hazırlanırken çevik kuvvet kaskını giydi ve avukatların etrafını sararak müdahaleye başladı. Avukatları sürükleyerek adliye kapısının önünden uzaklaştıran polis kalkanlarla avukatlara ve milletvekillerini darp etti. 

Saldırı sırasında HDP’li Ahmet Şık, polisin yoğun saldırısına maruz kalırken, HDP’nin engelli Milletvekili Musa Piroğlu müdahale sırasında ezilme tehlikesi yaşadı. Polisin avukatlara dönük saldırısı dakikalarca devam etti. Avukatları adliyenin 100 metre ilerisindeki alana kadar kalkanlarla sürükleyen polisin saldırısı burada sona erdi.


Burada polis saldırısına ilişkin bir açıklama yapan Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil, polisin kendilerine ve vekillere dönük saldırısına tepki göstererek, polisin özellikle HDP’li Ahmet Şık’a dönük saldırısına dikkat çekti. Yeşil, her türlü saldırıya rağmen Kürt halkının yanında olmaya onlarla dayanışmaya devam edeceklerini belirtti. 

Yeşil, yapmayı düşündükleri basın açıklamasını yaşanan polis saldırısını protesto etmek amacıyla yapmayacaklarını belirttti. Avukatlar daha sonra dağılarak adliyeye geçti.   

Yeşil,  "Hak dediğimiz şey unutulmuş bir kavram. Yapılan bu müdahaleyi kabul etmiyoruz, açıklamamızı adliye önünde yapmak istiyoruz. Bundan dolayı basın açıklamamızı yapmıyoruz. Ancak Mardin, Van ve Diyarbakır'ın emekçi halkının kendi iradesini sadece oy atarak değil, panzerler önünde hakkına sahip çıkan analar için buradayız. Herkes onların ve bizim sesimizi duysun. Bu karanlık dağıtılacak ve yoksul halkların iradesi bu belediyeleri alacak hakkını alacak ve faşizmin elinden kurtaracaktır." dedi.

İnsan Hakları Savunucusu Eren Keskin yaptığı konuşmada, "Bizler insan hakları savunucusu avukatlar olarak Kürdistan da uygulanan Şark Islahat Planını protesto etmek için buradayız. Kürdistan'daki şiddet politikalarını kınıyoruz. Burada uygulananları herkes görüyor. Dünyayı direnenler değiştirir." dedi. (Artı Gerçek)

 

Kategoriler

Güncel