Ermenistan İsrail'de büyükelçilik açıyor

Ermenistan Hükümeti'nin 19 Eylül'de yapılan oturumunda önümüzdeki aylarda Tel Aviv'de büyükelçilik açma kararı alındı. Bu gelişme Ermenistan İsrail ilişkilerinde bir ilk.

Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan, kabine toplantısında yaptığı açıklamada, “İsrail Ortadoğu'da önemli bir oyuncu” dedi ve ekledi: “Büyükelçiliğin açılması ikili ilişkilerin derinleşmesine ve Ermenistan’ın bölgedeki çıkarlarının korunmasına katkıda bulunacak.”

İsrail kararı memnuniyetle karşıladı. İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz, Ermenistan’ın Tel Aviv’de Büyükelçilik açma planına büyük önem verdiğini açıkladı. Bu inisiyatifin, ülkelerin ikili ilişkilerinde önemli bir adım olduğunu belirten Katz, Ermenistan’ın İsrail’de Büyükelçilik açan 90. ülke olacağını belirtti.

İsrail Dışişleri yetkilisi Nizar Amer de, Ermenistan Büyükelçiliğinin açılmasının, son bir yılda iki ülke ilişkilerinde yaşanan ilerlemenin bir göstergesi olduğunu söyledi. Amer, “Büyükelçiliğinin açılması, iki ülke ilişkilerinde yeni ve önemli bir başlığın açılması anlamına gelir ve eminiz ki böylece iki halk arasındaki dostluk daha da pekiştirecek, her alanda ikili işbirliği teşvik edilecek” dedi.

Bu karara kadar iki ülkenin de birbirlerinin başkentlerinde büyükelçilikleri yoktu. İsrail'in Azerbaycan'a silah satması zaman zaman Ermenistan'ın tepkilerine neden oluyordu. 

Ermenistan Dışişleri Bakanı Mnatsakanyan 2019'un Ocak ayında Jerusalem Post gazetesine verdiği bir demeçte Ermenistan yönetiminin İsrail ile askeri alan da dahil olmak üzere ilişkilerini geliştirmek istediğini söylemişti. Bakan, bu gelişmenin Ermenistan'in iyi ilişkiler içinde olduğu İran'ın tepkisine neden olup olmayacağı sorusuna ise "Bir ülke ile ilişkilerimiz diğer ülke ile işkilerimizi riske etmez" yanıtını vermişti. 

Kategoriler

Diaspora / Ermenistan