İçişleri'nin Patrik Seçimi Talimatnamesi'ne tepkiler

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Türkiye Ermenileri 85. Patrik seçimine dair talimatnamede patrik adayları için yer alan "İstanbul Ermeni Patrikhanesi'ne mahsus episkoposlar sınıfına dahil olmak" şartı tepki yarattı. Başepiskopos Ateşyan ve HDP milletvekili Garo Paylan talimatnameye böyle bir şart konmasını eleştirdi.

Önümüzdeki seçim için esasları düzenleyen İçişleri talimatnamesi 23 Eylül Pazartesi günü Patrikhane'ye ve Müteşebbis Heyet'e ulaştı. Talimatnamede Patrik seçimi ile ilgili bölümde yer alan "İstanbul Ermeni Patrikhanesi'ne mahsus episkoposlar sınıfına dahil olmak" şartı ise tartışma ve tepki yarattı. 1961'de yayınlanan ve sonraki Patrik seçimlerinde tekrarlanan talimatnamelerde böyle bir şart bulunmuyordu. 1961'den sonra göreve seçilen üç patriğin ikisi yurtdışında görev yaparken patrik seçilmişlerdi. 1951'de göreve seçilen Karekin Başepiskopos Haçaturyan da yurtdışında görev yapıyordu. 

"Geleneklerimize aykırı"

Ruhani Kurul Başkanı Aram Başepiskopos Ateşyan konuya dair yazılı bir açıklama yayınladı ve Ermeni toplumu içinden bazı kesimlerin müdahalesi nedeniyle böyle bir şart konduğunu söyledi. Ateşyan'ın açıklaması şöyle: 

"Genel olarak geleneklerimizle çok çelişmemekle birlikte bazı acı noktaları var. Bunlardan biri de yurtdışındaki ruhbanların seçilmesinin önünen konan engeller. Devletin bu kararı bazı çevrelerin müdahaleleri ile sağlanmıştır. Toplum şimdi kenetlenmek zorunda. Biz toplum olarak bütün hazırlıklarımızı tamamladık. Devletin de makul bir süre içerisinde seçim talimatnamesini göndermesini memnuniyetle karşılıyoruz. Meselenin bu yanını topluca elde edilmiş olumlu bir gelişme olarak görmekteyiz. Diğer yandan talimatnamenin bazı noktaları sıkıntılıdır. Mevcut şartlarda yurtdışındaki ruhani biraderlerimizin adaylığı önüne konulan engeller geleneklerimize aykırı. Bu konuda daha önce de açıklamada bulunmuştum. Cemaatimizden kimi çevrelerin müdahalesi, kendi dar alanlarının çıkarını gözeten yersiz müdahaleleri ile bu sonuca varıldı. Toplumumuzun uzun vadeli kazanımları konusunda kaygı duymayanlar halk nezdinde kabul görmeyeceklerdir ve onların bu girişimleri de sonuçsuz kalmaya mahkum olacaktır."

"İtiraz edelim"

HDP milletvekili Garo Paylan da Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

"İçişleri Bakanlığı, Ermeni Patrik seçimine müdahalede bulundu. Türkiye tarihi boyunca, yurtdışındaki Türkiyeli adaylar Patrik seçimine katıldı ve seçildi. Şimdi iki adayla seçim yapmamız isteniyor.

Doğal Patrik adaylarının seçilme hakkını gasp ettirmemek için itiraz edelim!"

Müteşebbis Heyet talimatname ile ilgili izlenecek yolu belirlemek  üzere 25 Eylül Çarşamba akşamı bir toplantı yapacak. 

Kategoriler

Toplum