Kayseri Konferansı Kayseri'de yapılamıyor

Hrant Dink Vakfı’nın 18-19 Ekim'de Kayseri'de yapmayı planladığı “Kayseri ve Çevresi: Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi Konferansı”, Kayseri Valiliği’nin konferansın Kayseri’de yapılmaması konusundaki müdahalesi nedeniyle İstanbul’a alındı.

Hrant Dink Vakfı’ndan yapılan açıklamaya göre “Kayseri ve Çevresi: Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi Konferansı”, 18-19 Ekim’de İstanbul’da Hrant Dink Vakfı Anarad Hığutyun Binası Havak Salonu’nda yapılacak. Kayseri veya diğer illerden ve yurt dışından konferansı takip edip soru ve yorumlarıyla katılmak isteyenler için konferans, vakfın websitesinden Türkçe ve İngilizce canlı yayınlanacak.

Vakıf’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
 “Kayseri Valiliğini ziyaret edip yüz yüze bilgilendirme ricamız maalesef haftalarca cevapsız kaldıktan sonra Valilik tarafından telefonla aranarak bu konferansın Kayseri’de yapılmasının uygun görülmediği görüşü tarafımıza iletilmiştir. Sonrasındaki gerekçe ve tekrar değerlendirme taleplerimiz de ne yazık ki cevapsız kalmıştır.

Hrant Dink Vakfı, 19 Ocak 2007’de Hrant Dink’in katledilişinin ardından onun hayallerini, mücadelesini, dilini ve yüreğini yaşatmak amacıyla 2007 yılında kuruldu. Diyalog, barış ve empati kültürünü geliştirmeyi tüm faaliyetlerinin temeli olarak tanımlayan vakıf 12 yıl içinde kültür, tarih, ekonomi, uluslararası ilişkiler, eğitim, insan hakları alanında pek çok çalıştay ve uluslararası konferanslar düzenledi, sonuç raporlarını İngilizce ve Türkçe olarak yayınladı.

19. ve 20. yüzyıllarda Türkiye’nin farklı kent ve çevrelerinde yaşanan toplumsal, ekonomik, politik ve kültürel değişimlerin ayrıntılı bir biçimde anlaşılmasını, bu konuda yapılan yeni çalışmaların akademik dünyaya duyurulmasını hedefleyen uluslararası konferanslar dizisi, Vakfın çalışmaları arasında uluslararası alanda bilimselliği ve kalitesi ile örnek gösterilen toplantılardan biri haline geldi. Daha önceki yıllarda Adana, Diyarbakır, Mardin, Van ve İzmir’de düzenlenen konferansların bu yılki adresi olarak Kayseri’yi seçmiştik.

2016’da, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti AB Bakanlığı tarafından desteklenen Kayseri’nin kültür varlıkları ile ilgili derinlemesine çalışmamızı ve yayınımızı paylaşmak, Kayseri’nin çokkültürlü ve zengin geçmişini uluslararası prestijli bir konferansla taçlandırmak ana hedefimizdi.

18-19 Ekim 2019’da Kayseri’de bir otelde yapmayı planladığımız konferans için oluşturulan uluslararası bilim komitesi, Amerika, Fransa, Yunanistan ve Ermenistan’ın yanı sıra Türkiye’nin farklı illerinden toplam 27 bilim insanının tebliğlerini seçti, Kayseri’de sunum yapmaları için davet edildi. Konferansın ardından bir kültürel miras turu ile konukların Kayseri’nin zengin tarihini birinci elden deneyimlemeleri planlandı.

Ancak, Kayseri Valiliği’nin Kayseri’nin bu bilimsel konferansa ev sahipliği yapmasını uygun bulmaması sonucunda konferans üzülerek İstanbul’a alınma zorunda kalınmıştır. Kayseri’nin yakın gelecekte bu ve benzeri nitelikteki bilimsel toplantılara bolca ev sahipliği yapması, Kayseri ve Türkiye’nin her ilinin kendi tarihini ve kültür zenginliklerini konuşması, tanıtması ve sahiplenmesi önündeki engellerin kalkması dileğiyle kamuoyuna duyurulur…”

Kategoriler

Güncel