SDG: ABD taahhütlerini yerine getirmedi

Türkiye Suriye'nin kuzey bölgesinde Fırat'ın doğusuna operasyon yapmaya hazırlanırken ABD'den "Operasyona katılmıyoruz, bölgeyi boşaltıyoruz" açıklaması gelmişti. Bölgede etkin olan Suriye Demokratik Güçleri ABD'nin taahhütlerini yetine getirmediğini açıkladı.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) taahhütlerini yerine getirmeyen ABD güçlerinin Suriye'nin kuzeydoğusundan çekildiğini ve bunun İslam Devleti örgütüne yönelik savaşı "oldukça olumsuz etkileyeceğini" belirtti.SDG yaptığı açıklamada "Amerikan güçleri taahhütlerini yerine getirmedi ve Türkiye sınırındaki bölgelerden çekildi ve Türkiye şimdi Suriye'nin kuzey ve doğusuna yönelik bir istila operasyonuna hazırlanıyor" dedi.SDG ayrıca Türkiye'nin operasyonuna karşı kendilerini savunmaktan "bir an olsun tereddüt etmeyeceklerini" ifade etti.

Öte yandan ABD'li bir yetkili, ABD güçlerinin Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) hiçbir yerde Türkiye'nin taarruzundan korumayacağını bu sabah SDG komutanına ilettiğini belirtti. Yetkili ayrıca ABD güçlerinin Türkiye sınırı boyunca Suriye'nin kuzeydoğusundaki Tel Abyad ve Resülayn'da iki gözlem noktasını boşalttığını söyledi. Yetkilinin verdiği bilgiye göre Suriye'nin kuzeydoğusundaki
diğer ABD güçleri şimdilik mevzilerini koruyor.

Beyaz Saray tarafından bu sabah yapılan açıklamada Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yapmayı planladığı operasyon için yakında harekete geçeceğine dikkat çekilmişti.. Beyaz Saray basın sekreterliğinin açıklamasında, "Türkiye yakında uzun süredir planladığı Kuzey Suriye operasyonunda harekete geçecek. ABD Silahlı Güçleri bu operasyonu desteklemeyecek veya operasyonda rol almayacak ve IŞİD'in yöresel 'halifeliğini' yenilgiye uğratan ABD güçleri bu bölgede bulunmayacak" denildi. 

ABD'nin Suriye'de yakalanan IŞİD militanlarını geri almaları için Fransa ve Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden talepte bulunduğu ifade edilen açıklamada, "Ancak bunu istemediler ve karşı çıktılar... Türkiye artık geçen iki yılda bölgede yakalanan tüm IŞİD savaşçılarından sorumlu olacak" denildi. (Reuters)

Kategoriler

Güncel