Gomidas doğumunun 150. yılında görkemli bir konserle anıldı

1869'da Kütahya'da doğan ve 1935'te Paris'te hayatını kaybeden besteci, derlemeci, etnomüzikolog Gomidas için Harbiye Cemal Reşit Rey Salonu'nda düzenlenen konserde çok sayıda sanatçı sahne aldı. Salonun tamamen dolduğu gecede Osman Kavala'ya da selam gönderildi.

Anadolu Kültür, Kalan Müzik ve Maxim Gorki Theater işbirliğiyle organize edien 'Aydınlık Sabahın Sesi' adlı konserde Türkiye, ABD ve Ermenistan’dan konuk sanatçı ve topluluklar Gomidas’ın çeşitli beste ve derlemelerini seslendirdi.

Hrant Çizmeci yönetimideki Lusavoriç Çocuk Korosu'na Sevana Tchakerian'ın eşlik ettiği performansla başlayan konser, Pervin Chakar ve Ertan Tekin'in sahne almasıyla devam etti. İkili 'Hov Arek' ve 'Dewreşe Evdi' parçalarını seslendirdi. İkiliye piyanoda İklim Tamkan eşlik etti.

Daha sonra Ara Dinkjian, Ari Hergel ve Metehan Dada, Deniz İbrahimoğlu, Eda Berker, Aslıhan Parlak'tan oluşan Karatzyan Quartet ile sahne aldı. Bu bölümde sanatçılar Gomidas'tan üç parça seslendirdiler.

Ardından Yerkaran Projesi'nden Aytekin Ataş, Burcu Yıldız ve Şevval Sam sahne alarak 'Seyran', 'Ay Açılsa' gibi eserleri seslendirdiler. Bu bölümde solistlere Ara Dinkjian, Ari Hergel, Rupen Melkisitoğlu ve Saro Usta eşlik ettiler.

Lusavoriç Çocuk Korosu sahnede (FOTO: Berge Arabian)

Konserin ilk bölümü Vomank grubunun performansıyla sona erdi. Grup 'Kele Kele' ve 'Hoy Nar'ı seslendirdi.

Konserin ikinci yarısı Kevork Tavityan'ın seslendirdiği 'Grung' ve 'Dzirani Dzar' performansıyla başladı. Tavityan'a piyanoda Levon Eroyan eylik etti. 

Daha sonra Aynur Doğan ve Ara Dinkjian sahne aldı. İkili 'Hoy Nazan İm Nazanim' ve 'Al Ayluğs Gorav-Destmala Min' eserlerini seslendirdiler. 

Konser Zulal Trio'nun performansıyla devam etti. ABD'den gelen ve acapella tarzında icrada bulunan grup Teni Apelian, Anais Tekerian ve Yeraz Markarian'dan oluşuyor. Üçlü, Gomidas'tan 'Nubar' ve 'Şoğer Can'ın da aralarında bulunduğu 6 eser seslendirdi.

Konserde sahne alan son grup Ermenistan'dan gelen Goght oldu. Hayk Karapetyan, Zareh Galstyan, Stepan Ter Ghevondyan, Narek Gasparyan ve Arman Peshtmaljyan'dan oluşan grup 'Şuşigi' ve 'Koçari' eserlerini çaldı. Grup seyircinin isteği üzerine tekrar sahne alarak bir şarkı daha seslendirdi. Konserde ayrıca Ümit Kıvanç'ın Gomidas ile ilgili hazırladığı kısa bir film gösterilirken konser öncesinde de Osman Köker tarafından hazırlanan Gomidas sergisi izleyiciler ile buluştu.

Tilbe Saran'ın sunduğu konser iki yıldır hapiste olan Anadolu Kültür çalışanı Osman Kavala'ya gönderilen selamla ve 8-9 Ekim'de gerçekleşecek duruşma sonrasında tahliye edilmesi dilekleriyle sona erdi.

Kategoriler

Kültür Sanat Müzik