Suriye'ye operasyon başladı, BM toplanıyor

Türkiye Suriye'nin kuzeyine yönelik askeri operasyonu başlattı. Operasyona farklı ülkelerden tepkiler var. Birleşmiş Milletler konuyu görüşmek üzere bugün toplanıyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TSK'nın Suriye Milli Ordusu ile birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ'a yönelik harekat başlattığını söyledi.
Erdoğan, duyuruyu Twitter'dan yaptı ve, "Türk Silahlı Kuvvetlerimiz Suriye Milli Ordusu'yla birlikte Suriye'nin kuzeyinde PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine karşı Barış Pınarı Harekatı'nı başlatmıştır. Amacımız güney sınırımızda oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek ve bölgeye barış ve huzuru getirmektir" dedi. Harekatta Resulayn çevresinin hedef alındığı belirtiliyor. 
Harekatın başlamasından kısa bir süre sonra Suriye'nin kuzeyindeki Tel Abyad kentindeki bir görgü tanığı Reuters'a yaptığı açıklamada Türkiye sınırında patlama sesleri duyulduğunu, dumanların yükseldiğini ve sivillerin gruplar halinde kentten kaçtığını belirtti.
Harekatın başlamasından sonra Ceylanpınar ve Nusaybin'e havan topu düştüğü belirtildi. Ölen ya da yaralanan olmadığı belirtiliyor. 

Uçuşa yasak bölge çağrısı
Bölgede etkin güç konumunda olan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ABD ve müttefiklerine, Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'deki saldırılarından korunmak için "uçuşa yasak bölge" çağrısında bulundu. SDG açıklamasında "SDG, ABD ile Türkiye arasındaki güvenlik mekanizması anlaşmasına güvendi. Bu, halkımızı savunmasız bıraktı" dedi. Reuters ajansı Suriye Demokratik Güçleri'nin Türkiye'nin saldırıları dolayısıyla IŞİD ile mücadeleyi durdurduğunu bildirdi. 
Ankara’ya Irak ve Suriye’ye sınır dışı harekat düzenleme yetkisi veren tezkere, Meclis Genel Kurulu’nda 8 Ekim günü AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti’nin “evet” oylarıyla kabul edilmişti.
ABD Başkanı Trump harekatın başlamasından kısa bir süre önce yapığı açıklamada Türkiye'nin Suriye'ye operasyon yapması halinde tutuklu IŞİD'lileri devralmak zorunda olduğunu söyledi.

Tepkiler
“Türkiye seçtiği yolu gözden geçirmeli” diyen İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise "Suriye'nin kuzeyinde güvenliğin temini Suriye ordusunun varlığı ile mümkündür” diye konuştu. Ruhani en önemli sorunun Fırat'ın doğusu değil, İdlib olduğunu vurguladı.
ABD’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda izlediği siyaseti eleştiren Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise ABD’nin aldığı kararla "bütün bölgeyi ateşe verebileceğini" belirtti. Lavrov Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini de söyledi.
Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Türkiye'nin Suriye'deki Barış Pınarı harekatı konusunda, Ankara'ya itidal ve harekatı durdurma çağrısı yaptı. Juncker "Türkiye'nin Suriye sınırında anlamamız gereken güvenlik kaygıları var. Ancak plan, sözde bir güvenli bölge oluşturulmasını da içeriyorsa, AB'den hiçbir şekilde maliyetini üstlenmesini beklemeyin." dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Maas ise “Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusuna harekatını en sert biçimde kınıyoruz” dedi. Maas "Türkiye bölgede istikrarsizlığın devam etmesi ve İslam Devletinin yeniden dirilmesi riskini artırıyor. Türkiye'nin saldırısı insani bir felakete ve yeni bir mülteci akınına yol açabilir" diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Türkiye’nin başlattığı harekatın ardından Suriye’nin durumunu görüşmek üzere Perşembe günü toplanma kararı aldı. Reuters haber ajansı, diplomatlara dayandırdığı haberinde, 15 üyeli Güvenlik Konseyi’nin İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika ve Polonya’nın çağrısıyla toplanacağını bildirdi.

ABD Başkanı Trump harekatın başlamasından sonra yaptığı açıklamada ise  "Bir NATO ülkesi olan Türkiye bu sabah Suriye'yi işgal etti. ABD bu saldırıyı desteklemiyor ve bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu da Türkiye'ye iletti" diyen Trump, "Türkiye artık kamplarda tutulan bütün IŞİD savaşçılarının cezaevinde kalmaya devam etmesinden sorumludur. Türkiye IŞİD'in tekrardan varlık bulmasını engellemekten sorumludur" dedi.


Kategoriler

Güncel