Paylan: Savaş yıkım demektir. Hıristiyanlar tekrar göç yollarına düşebilir

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik operasyonu dün başladı. Gece saatlerinde yapılan açıklamaya göre kara birlikleri de Suriye topraklarına girdi. Operasyona farklı ülkelerden tepkiler var. HDP milletvekili Garo Paylan ise bölgedeki azınlıkların bir kez daha yaşadıkları yerleri terketmek zorunda kalacağına dikkat çekti.

Dün gece saatlerinde kara birliklerinin de Suriye topraklarına girdiğini açıklandığı operasyonda ABD'den "desteklemiyoruz" mesajı geldi. ABD Başkanı Trump harekatın başlamasından sonra yaptığı açıklamada "Bir NATO ülkesi olan Türkiye bu sabah Suriye'yi işgal etti. ABD bu saldırıyı desteklemiyor ve bu operasyonun kötü bir fikir olduğunu da Türkiye'ye iletti" diyen Trump, "Türkiye artık kamplarda tutulan bütün IŞİD savaşçılarının cezaevinde kalmaya devam etmesinden sorumludur. Türkiye IŞİD'in tekrardan varlık bulmasını engellemekten sorumludur" dedi.

Bu arada ABD Kongresi’nde Türkiye’ye karşı bazı yaptırımlar içeren yasa tasarısı hazırlandı.  65 Temsilciler Meclisi üyesi de Trump’a ‘YPG’yi destekle’ mektubu gönderdi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Türkiye'nin Suriye'deki Barış Pınarı harekatı konusunda, Ankara'ya itidal ve harekatı durdurma çağrısı yaptı. Juncker "Türkiye'nin Suriye sınırında anlamamız gereken güvenlik kaygıları var. Ancak plan, sözde bir güvenli bölge oluşturulmasını da içeriyorsa, AB'den hiçbir şekilde maliyetini üstlenmesini beklemeyin." dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Türkiye’nin başlattığı harekatın ardından Suriye’nin durumunu görüşmek üzere bugün  toplanma kararı aldı. Reuters haber ajansı, diplomatlara dayandırdığı haberinde, 15 üyeli Güvenlik Konseyi’nin İngiltere, Fransa, Almanya, Belçika ve Polonya’nın çağrısıyla toplanacağını bildirdi.

Arap Birliği de Mısır'ın çağrısı üzerine Cumartesi günü acil olarak toplanıyor.

HDP milletvekili Garo Paylan Agos’a yaptığı açıklamada operasyonun büyük riskler taşıdığını söyledi. Paylan’ın görüşleri şöyle: 

“Türkiye'de uzunca bir süredir Türk milliyetçisi bakış açısıyla maalesef demokrasimizi tarumar ettiler. Çoğulcu bir demokratik çözüm yolundan çıkıp milliyetçi bir yola maalesef iktidar girmiş durumda. Türkiye'de demokrasimiz her gün kan kaybediyor. Aynı bakış açısıyla da Suriye'ye yaklaşıyorlar. Türkçü bakış açısını Suriye'ye de dayatmaya çalışıyorlar. Son dönemde yeniden savaş tamtamları çalınıyor maalesef. Ve bu savaş tamtamlarına Meclis'te  AKP, MHP,CHP ve İYİ parti dün destek verdi. Bu operasyonun çok kanlı  ve yıkıcı sonuçları söz konusu olabilir. Ve Türkiye’de pek çok fay hattının harekete geçirebilir,  depremler üretebilir. En büyük tehlike de şu:  Erdoğan'ın hayali Suriye sınıra bir cihadistan kurmak. Suriye'deki cihadçı unsurları sınıra yerleştirmeye çalışıyor. Pakistan-Afganistan sınırındaki Peşaver'e yerleştirilen  cihadçı yapılanma Pakistan'ı nasıl bugünkü duruma getirdiyse burada da bir benzeri olabilir.  Bizler HDP olarak savaşın karşısındayız. Savaşın yıkım ölüm yoksulluk demek olduğunu çok iyi biliyoruz. Bu  anlamda herkesi savaşa karşı gerekli tepkiyi göstermeye çağırıyoruz.  Yüz yıl önce Ermeni halkı büyük felaket sırasında Rakka ve  Der Zor'a sürülmüştü.  Erdoğan geçenlerde Rakka ve  Der Zor'u zikretti ve operasyonun buralara genişleyeceğini söyledi. Suriyeli Kürtler ve bölgedeki Ermeniler ve Süryaniler'in tamamına yakını Türkiye sınırında yaşamaktadır.  Böylece yüz yıl önce Ermenilerin sürüldüğü yollardan Kürtler ve Hıristiyanlar'ın da aynı 1915 Soykırımında olduğu gibi  Rakka ve Der Zor'a sürülmesi riski vardır.”

Kategoriler

Güncel