10 Ekim Ankara Katliamı'nda ölenler anıldı

10 Ekim 2015'te Ankara Garı önünde toplanan kalabalığa IŞİD tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırıda yaşamını yitirenler anılıyor.

103 kişinin öldüğü 10 Ekim Ankara Katliamı’nın dördüncü yıldönümü için Ankara Tren Garı önünde anma yapıldı.

Çok sayıda meslek örgütü temsilcisi ve milletvekilleri Ulus’ta toplanarak Ankara Garı’na doğru hareket etti. Burada katliamda hayatını kaybedenler için bombaların patladığı 10.04'te saygı duruşunda bulunuldu ve şiir okundu.

Katliamda ölenlerin isimleri tek tek okunarak anıldı.


Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı Sezai Temelli, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Filiz Kerestecioğlu, Murat Çepni, Oya Ersoy ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Mahmut Tanal, Veli Ağbaba, Özgür Özel, Gamze Taşcıer ve Mahmut Tanal katıldı.

Anma sırasında Suriye’deki harekât için tezkereye “Evet” oyu veren CHP’nin milletvekillerine tepki gösterildi. 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun ortak sloganların olduğunu hatırlatarak, “Biz bugün anma yapmaya geldik. Ortak bir acı var diyoruz ve sizi sağduyuya davet ediyorum” diye konuştu.

Ortak basın açıklamasını TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz yaptı. Koramaz, "Bundan 4 yıl önce saat 10.04'te art arda patlayan iki bomba aramızdan 103 arkadaşımızı aldı. 500'e yakın arkadaşımız yaralandı, aramızdan ayrılanları uğurladık ama bizlerin içerisinde o katliamın travması ve her geçen gün artarak büyüyen kederlerimiz hiç dinmedi. Hala biz 10 Ekim'i yaşıyoruz, hala biz bu meydanı kana bulayan o alçak saldırıyı yaşıyoruz. 10 Ekim katliam davası mahkemeye sunulduğu ilk günden itibaren söyledik, bu davaya açılan soruşturma olayın tüm boyutlarıyla açıklığa kavuşturulması için yeterli değildir. Katliamda ihmali bulunan kamu görevlileri, katliamda sorumluluğu bulunan siyasilerin mutlaka yargı önüne çıkarılması gerektiğini söyledik. Ne yazık ki mahkeme bu konuda cesur bir adım atmadı, bu yönüyle soruşturma eksik bir şekilde yürütüldü.

Hatırlarsınız dönemin başbakanı 10 Ekim katliamından sonra patlamalar sonrası oylarımız arttı demişti, yine aynı şahıs şöyle diyor; 'Eğer 7 Haziran ile 5 Kasım arasında Türkiye'deki defterleri açarsak birçok siyasetçi insan içine çıkamaz.' Bu itiraf bizim endişelerimizde ne kadar haklı olduğumuzu gün gibi ortaya çıkarmıştır" şeklinde konuştu. (BirGün, Bianet)