Rus askerleri Suriye- Türkiye sınırında devriye gezmeye başladı

İnterfax haber ajansında yer alan habere göre, Rus Korgeneral Igor Seritski televizyon kanalı Rossiya 24'e yaptığı açıklamada Rus askeri inzibatının görevine başladığı belirtti.

Seritski ayrıca, askeri inzibatın üssünün Suriye'nin Kobani kenti yakınındaki kurulacağını söyledi. 

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump,  Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde ateşkesi kalıcı ilan ettiğini söyleyerek, ABD'nin operasyonun ardından Türkiye'ye getirdiği yaptırımları kaldırdı.  Trump, "Türkiye hükümeti yönetimimi Suriye'de operasyonu ve çatışmayı durduracağı konusunda ve ateşkesi kalıcı yapacağı konusunda bilgilendirdi" açıklamasında bulundu. Trump Beyaz Saray konuşmasında ateşkes kararını Başkan Yardımcısı Mike Pence başkanlığındaki bir ekip tarafından müzakere edilen "büyük atılım" olarak nitelendirdi. Trump "memnun olmadıkları bir durum oluşmadığı sürece" Hazine Bakanı Steven Mnuchin'e Türkiye'ye getirilen yaptırımları kaldırması konusunda talimat verdiğini söyledi. Trump, "Türkiye ile müzakeremizin sonucunda şu anda sayısız hayat kurtarılıyor, bir damla Amerikan kanı dökülmeden sonuca varıldı; kimse yaralanmadı, kimse vurulmadı, kimse öldürülmedi" dedi. Trump ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yakında  görüşebileceğini söyledi.

Ancak Kongre, sınır ötesi operasyonundan dolayı Türkiye'yi cezalandırmak için halen bir yaptırım paketi üzerinde çalışmaya devam ediyor. Üst düzey bir ABD yönetim yetkilisi telekonferansla gazetecilere yaptığı açıklamada, IŞİD (İslam Devleti) üyelerinin çoğunun hapiste olmaya devam ettiğini, az sayıda kişinin cezaevlerinden kaçtığını ve Türkiye'nin onları yakalamaktan sorumlu olduğunu söyledi. Yetkili ayrıca, Rusya ile Türkiye arasındaki anlaşmanın bir parçası olarak güçlerin bölgeye konuşlanması konusundaki temkinliliğini de dile getirdi.(Reuters)

Kategoriler

Güncel