Aurora Ödülü Ezidi aktivist Dinnayi’nin oldu

1915 Ermeni Soykırımı’nda tüm ailesini kaybeden ve her türlü zulümden geçerek mucize kabilinden hayatta kalan Arşaluys Mardiganian ya da nam-ı diğer Aurora’dan esinlenen dördüncü ‘Aurora Uyanan İnsanlık Ödülü’ Ezidi aktivist, ‘Luftbrücke Irak’ın (Irak Hava Köprüsü) kurucu ortağı Mirza Dinnayi'ye verildi. 21 Ekim'de Ermenistan'da ilk kez gerçekleşen Aurora Forumu da, konusunda uzman insanları biraraya getirdi.

Bu yıl dördüncüsü verilen Aurora Uyanış Ödülü’nün sahibi ‘Luftbrücke Irak'ın (Irak Hava Köprüsü) kurucu ortağı ve direktörü Mirza Dinnayi oldu.

Suriye ve Irak'ta sayısız çatışmalar sırasında Ezidi toplumunun savunmasız üyelerine yardım etmek için sayısız bürokratik ve lojistik engelin üstesinden gelmenin bir yolunu bulan, hayat kurtarmak için bir çok kez kendi hayatını tehlikeye atan Dinnayi katılımcıların ilgisine mazhar oldu.

2017 Aurora Ödülünü alan Tom Catena, 2019 ödülüne layık görülen Aurora Dinnayi için “Mirza Dinnayi vicdanının sesini dinleyen, iyi bir insan. Açıklanamayan ve akıllara sığmayan bir kötülükle karşı karşıya kalan sivil halka yardım eden bu adam için hayat hiç kolay olmadı ama Dinnayi bunlara rağmen vicdanının peşinden gitti. Bu ödülü ona vermek ve onu Aurora ailesine davet etmekten mutluluk duyuyorum,” dedi.
Mirza Dinnayi, kendisine ilham veren kuruluşları desteklemek için 1 milyon dolarlık bir hibe ile ödüllendirildi. Dinnayi, bu parayı IŞİD terörünün mağdurlarına tıbbi bakım ve rehabilitasyon sağlayan üç kuruluşa (Irak Hava Köprüsü, SEED Vakfı, Shai Fonu) bağışlamayı seçti.
Ezidi toplumu gönüllülerinden Dinnayi, Irak savaşı sırasında kadınları ve çocukları ISIS tarafından kontrol edilen bölgelerden tahliye etmeye, işkence görmüş ve hak ihlaline uğrayanlara rehabilitasyon ve destek sağlamaya devam edeceğine söz verdi. 

Aurora Forumu

Yerevan’daki foruma katılanlar ise bugün dünyanın karşılaştığı en zorlu meseleler üzerine tartışmalara katılarak çözüm önerileri getirmeye çalıştılar. Forum aynı zamanda Ermenistan’ın bölgesel, sosyal, eğitimsel, teknolojik ve kültürel bir merkez olarak öne çıkmasını ve dünyanın dört bir yanından gelen katılımcıların fikirlerinin tartışıldığı bir platform olmasını hedefliyor.
İlk kez gerçekleştirilen Aurora Forum’da farklı tartışma konuları, festival ve sergiler, konferans ve sempozyumlara gibi 50'den fazla etkinlik yer aldı. Dünya genelinden 150'den fazla konuşmacının yanı sıra 500'den fazla lider ve uzman, inovasyon, ekoloji, sanat, eğitim, insani yardım ve turizm konularında derinlemesine tartışmalara ve sunumlara katıldı. 
Binlerce Ermenistanlı, Yerevan Özgürlük Meydanı'ndaki Aurora İnsani Yardım Girişimi açılışına katıldı. 
20 Ekim'de düzenlenen Aurora konserinde, Valery Gergiev tarafından yönetilen Marinsky Tiyatrosu Senfonik Orkestrası’nın özel bir programına yer verildi. Aurora Forumu'nun ana etkinliklerine Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, eşi Anna Hakobyan, Katolikos Karekin II, Ermenistan Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, Meclis Başkanı Ararat Mirzoyan da katıldılar.
Programda “Ermeni Soykırımı'ndan kurtulanların torunları olarak, kaçabilenlere ikinci bir şans vermek için hayatlarını tehlikeye atan kurtarıcılarının anısına her yıl bu ödülü vermekten onur duyuyoruz.” diyen Aurora İnsani Yardım Girişimi kurucu ortağı Nubar Afeyan, Aurora Forumu ile hedeflerinin, dünyanın dört bir yanından insanların deneyimlerini paylaşması ve dünyanın daha iyi bir yer olmasını arzu edenleri Ermenistan'da bir araya getirmek olduğunu vurguladı. Afeyan, “Elde ettiğimiz şeyle gurur duymamam mümkün değil.” dedi.
Aurora Forum aynı zamanda Ermenistan Ağaç Projesi ile ortaklaşa,  Soykırım Anıtı Tsitsernakaberd'de bir ağaç dikme töreni de gerçekleştirdi. 
Forum'un en önemli etkinliklerinden biri de Ermenistan’ın son yıllardaki eğitim, teknoloji, kültürel ve sosyal gelişimdeki ilerlemesini göstermek için tasarlanan ve yerel hakla ziyaretçileri bir araya getiren görüşmeler ve atölye çalışmaları oldu. Bir başka etkinlik olan The Impact Humanity Televizyon ve Film Festivali'nde, dünyada insanlığa karşı işlenen suçları önlemeye yardımcı olan eğitici ve bilgilendirici TV projeleri ve filmler yer aldı.
Etkinliğinin yabancı konuklar tarafından çok beğenilen kısmı ise Global İnovasyon Forumu, Yapay Zeka ve İnsansız Hava Araçlarının Entegrasyonu Konulu Konferansı oldu. Bilgi Teknolojileri ve teknoloji endüstrilerinde büyümeye paralel olarak konferansta bilimsel ve teknolojik dönüşümün geleceği hakkında derinlemesine tartışmalar yapıldı. 
“Aurora Forumu sayesinde, insanlığın işbirliğine ihtiyacı olduğuna dair inancımızı paylaşma ve yeni dostluklar edinme şansı bulduk” diyen Aurora İnsani Yardım Girişimi Kurucu Ortağı Ruben Vardanyan, kendileri için başarının tanımın tam da bu olduğunu belirtti.



Kategoriler

Diaspora / Ermenistan


Yazar Hakkında