AB'den Ahmet Altan'ın yeniden tutuklanmasına tepki

AB Sözcülüğü Ahmet Altan'ın tahliye edildikten sonra yeniden tutuklanmasına tepki gösterdi.

AB Sözcülüğü'nden yapılan açıklama şöyle:

 

"Türkiye'de pek çok diğer gazeteci ve medya kuruluşu temsilcisi gibi tutuklanan gazeteci Ahmet Altan, tahliye edildikten sadece bir hafta sonra, kaçma riski gerekçesiyle dün yeniden tutuklanmıştır. Kendisine karar henüz tebliğ dahi edilmemişken bazı medya kuruluşları bu arada konu hakkında haber yapmaya başlamıştır. 

Mahkemenin Ahmet Altan'ın tahliye edilmesi yönündeki ilk kararını bozan ve inandırıcı gerekçelerden yoksun olan yeniden tutuklama kararı ve kendisinin bir kez daha hapsedilmesi, bilhassa yüksek seviyedeki siyasi müdahale nedeniyle Türkiye'de yargının güvenilirliğine daha fazla zarar vermektedir. Bu müdahaleye bir son verilmesi gerekmektedir.

Medya ve ifade özgürlükleri demokrasilerin işleyişinde kilit önem arz etmektedir. 

AB Türkiye'de basın özgürlüğünün sürekli olarak yıpratılmasına ve özellikle de çok sayıda gazetecinin hapsedilmesine karşı görüşünü her düzeyde ve ortamda dile getirmektedir. Gazeteciler mesleklerini icra edebilmelidir – Gazetecilerin yeri hapis değildir."

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı,  "darbe çağrışımı" davasında "silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan 10 yıl 6 ay hapis cezası alan ve İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince 5 Kasım'da adli kontrol şartıyla tahliye edilen Ahmet Altan hakkında İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itirazda bulunmuştu. Mahkemenin yakalama kararı çıkarmasının ardından Ahmet Altan 12 Kasım'da gözaltına alınarak yeniden tutuklandı. 

Kategoriler

Güncel