Beyaz Saray: Önce S-400 konusu çözülmeli

ABD Başkanı Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü ikili görüşmesinin yankıları sürüyor. Görüşmenin ardından Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise "Diğer konularda ilerleme kaydedebilmemiz için Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemiyle ilgili sorunları çözmemiz hayati önemdedir" dendi.

ABD Başkanı Donald Trump,  Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeyi "fevkalade"  olarak nitelerken, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sisteminden vazgeçmesini istedi ve füzeleri ikili  ilişkilerin önünde "ciddi bir sorun" olarak niteledi.

İkili ilişkilerin içinde bulunduğu krizin ele alındığı  yakından izlenen dünkü görüşme sonrasında basın toplantısında konuşan Trump, Erdoğan'ın "büyük bir hayranı" olduğunu ve  "verimli" bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. Ancak ne Trump, ne de Erdoğan, ABD'nin Suriye'de birlikte çalıştığı Kürt güçleri hedef alan sınır ötesi harekattan Rusya'dan füze alınmasına kadar geniş bir yelpazede kendini  gösteren sorunların üstesinden nasıl geleceklerine yönelik somut bir açıklamada bulunmadı.

Trump basın toplantısında, "Türkiye'nin S-400 gibi karmaşık bir Rus silah sistemini satın almış olması bizim için çok ciddi bir sorun yaratıyor. Bunun hakkında sürekli konuşuyoruz... Bugün konuştuk, bundan sonra da konuşacağız, umuyorum sorunu çözeceğiz" dedi.

İki liderin aralarındaki sıcak ilişkilere vurgu yaptıkları basın toplantısından birkaç dakika sonra Beyaz Saray tarafından yapılan yazılı açıklamada ise daha sert bir dil kullanıldı. Yazılı açıklamada, "Diğer konularda ilerleme kaydedebilmemiz için Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemiyle ilgili sorunları çözmemiz, savunma alanındaki ortaklığımızı güçlendirmemiz hayati  önemdedir" denildi.

İki lider dünkü toplantıda bu sorunu çözmeye çalışacaklarını belirtseler de bunun nasıl olacağına değinmedi. Trump, "Dışişleri bakanlarımız ve ulusal güvenlik danışmanlarımızdan derhal S-400 sorununu çözmelerini istedik" dedi.

Erdoğan ise savunma alanındaki sorunların üstesinden diyalog ile gelinmesi çağrısında bulunarak, "Değerli dostum (Trump), Türkiye'nin Patriotlar konusunda maruz kaldığı haksızlıkları   Osaka'da bizzat kendileri gayet güzel, açık bir şekilde ifade etmiştir. Sayın Başkan'a şayet istenilen şartlarda teklif verilmesi halinde Patriot satın alabileceğimizi tekrar söyledim ve söylüyorum" dedi.

Erdoğan, basın toplantısının ardından yaptığı konuşmada ise Trump'tan ABD'nin YPG'ye verdiği desteği kesmesini istediğini ifade etti, ancak Trump'ın buna ne cevap verdiğine değinmedi.

Erdoğan-Trump görüşmesinden bir gün önce basına bilgi veren ABD'li yetkililer Washington'un SDG ile işbirliğini kesme niyetinde olmadığını ifade etmişlerdi.

Trump, Erdoğan ile S-400'leri ve Suriye'deki gelişmeleri görüşmeleri için partisinden beş senatörü Beyaz Saray'a çağırdı. Suriye harekatı nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını isteyen Trump'a yakın senatörlerden Lindsay Graham, Erdoğan ile görüşmesini "samimi ve dürüst" olarak tarif etti.  Graham, "Bu ilişkiyi kurtarmak istiyorum, fakat bunun mümkün olup olmadığını ancak zaman gösterecek" dedi. (Reuters)

Kategoriler

Güncel