Baltalı katil binbaşı oldu

2004 yılında Macaristan’da katıldıkları NATO Semineri’nde Gurgen Margaryan isimli Ermeni subayı uykusunda 16 balta darbesiyle katleden Azeri subay Ramil Seferov, ülkesine iade edildikten sonra, Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından affedilerek kahraman ilan edildi. Ermenistan’ın Macaristan’la ilişkilerini askıya almasına sebep olan iadenin ardından Seferov binbaşılığa terfi ettirilirken uluslararası kamuoyunda da tepkiler devam ediyor.

Macaristan’da 2004 yılında NATO’nun düzenlediği 'Barış İçin Ortaklık' programı çerçevesinde katıldığı seminerde, Ermeni subay Gurgen Margaryan’ı uykusunda 16 balta darbesiyle katleden ve Macar mahkemelerince ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Azeri subay Ramil Seferov ülkesine iade edildi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in özel bir kararname ile affettiği Seferov daha sonra ülkesinde kahraman ilan edildi ve halkın yoğun ilgisiyle karşılaştı. Bu iadenin perde arkasını araştıran Novosti Armenie ajansının aktardığına göre Ermenistan ombudsmanlarından Larisa Alaverdiyan, iki devlet arasında resmi anlaşma yapıldığını, Bakü’nün Macaristan’dan 3 milyar dolar tutarında devlet bonosu satın alma sözü verdiğini ifade etti. İadenin akabinde Milli Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağıran Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, “çok büyük hata yaptığını” söylediği Macaristan ile “diplomatik ve tüm resmi” ilişkilerin askıya alındığını duyurdu. Macaristan’lı yetkililer Seferov’un cezasını ülkesinde çekmek üzere uluslararası teamüllere uygun olarak iade edildiğini savunurken, konuyla ilgili uluslararası kamuoyundan da tepkiler yükseldi.

Tahviller Türk Lirası'ndan

Öte yandan Ermenistan basınında söz konusu tahvillerin Türk Lirası cinsinden alımının yapılacağı öne sürüldü. Eylül ayında basında Azerbaycan’ın Macaristan’dan 3 milyar Euro değerinde tahvil alacağına dair haberler yer almıştı. Seferov’un iadesi bu tahvil pazarlığı ile bağlantılı gösterilirken o dönemde Uluslararası Para Fonu (IMF) ile stand by anlaşması yapmaya hazırlanan Macaristan, böylece pazarlıklar sırasında manevra şansı kazanacak ve IMF’ye daha az bağımlı olacaktı. Ardından Macar basınında yer alan haberlerde Türkiye’nin Macaristan ve Azerbaycan arasında arabulucu olmak istediği iddia edilmişti. Nebszabadzag gazetesi (Macaristan) aylardır Türkiye’nin arabuluculuğunda görüşmelerin gerçekleştiğini belirtmişti. İngiliz haber ajansı Reuters, 2 Ağustos’ta kendilerine konuşan Türk bir yetkilinin iddiayı doğruladığını ve görüşmelerin başladığını söylediğini yazmıştı. Azerbaycan’ın alacağı tahvillerin Türk Lirası cinsinden olacağı belirtilmişti. Reuters’ın haberine göre Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) da, Hazine Bakanlığı ile birlikte Macristan tahvili çıkarılması konusundaki düzenlemeler üzerinde çalışıldığını doğrulamış, 24 Ağustos’ta ise Macaristan Borç Yönetimi Kurumu Başkan Yardımcısı Laszlo Andras Borbely, Azerbaycan’ın 3 milyar euro değerinde tahvil alabileceğini açıklamıştı.

Birikmiş maaş, ev ve binbaşılık rütbesi

Azerbaycan Savunma Bakanı Sefer Abiyev tarafından kabul edilen Ramil Seferov, binbaşı rütbesi ile Azerbaycan ordusunda yeniden muvazzaflık kazandı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından Ramil Seferov'a, sekiz senede birikmiş maaşının yanı sıra bir de ev hediye edildi. Ramil Seferov, hapse mahkûm olduğu zaman üsteğmen rütbesinde bulunuyordu.

Ermenistan'da protestolar

Ramil Seferov'un ülkesine iade edilip affedilmesi Ermenistan'da protesto edildi. Başkent Yerevan'ın çeşitli yerlerinde, Macaristan Büyükelçiliği ve Dışişleri Bakanlığı önünde gösteriler düzenlendi.

Macaristan Büyükelçiliği göstericiler tarafından domates yağmuruna tutuldu, elçilikteki Macaristan bayrağı indirilerek yakıldı.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı önünde gösteri yapan grup ise Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan'ın istifa etmesini istedi.

Öte yandan Ermenistan Diaspora Bakanlığı tüm dünya Ermenilerine çağrıda bulunan Bakan Hranuş Hakopyan, Azerbaycan’lı katilin teslimine ilişkin protesto eylemlerinde bulunmaları istendi.

 

 

 

Kategoriler

Güncel Ermenistan