Aras'tan iki yenilik: Hippo Kitap ve Yesayan Salonu

Aras Yayıncılık, Hıdivyal Palas’ta kurduğu yeni mekânında, çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak Yesayan Salonu ve çocuk edebiyatı yayınevi Hippo Kitap’la yeni bir döneme adım atıyor.

İstiklal Caddesi üzerinde Tünel Meydanı yakınında bulunan Hıdivyal Palas’ın ikinci katında  bir odada kurulan ve o tarihten bu yana özellikle Ermeni kültürüyle ilgili yayınlarını sürdüren Aras Yayıncılık, 1996 yılında bu tarihi binanın bodrum katındaki ofisine taşınmıştı. Yayınevi şimdi yine aynı binanın ikinci katına taşınırken mekan, kültürel faaliyetlere de ev sahipliği yapacak şekilde tasarlandı

Mimarlar Zakarya Mildanoğlu, Lori Zakar ve Ari Akmercan’ın ortak çalışması sonucunda ofis alanlarının yanı sıra, Yesayan Salonu adındaki elli kişilik bir etkinlik salonu ile bir de kitabevi, Aras çatısı altında kurulmuş oldu. Bu alanın tasarlanması ve hayata geçirilmesi, Aras Yayıncılık’ın etrafındaki çok sayıdaki dost ve okurun maddi katkılarıyla mümkün oldu. Aras'ın Yayın Yönetmeni Rober Koptaş imece ruhuyla gerçekleşen bu dayanışmayı gösteren herkese minnet borçlu olduklarını söyledi. 

Adını Zabel Yesayan'dan alan salon

Adını yazar Zabel Yesayan’dan alan Yesayan Salonu, “Düşünceye ve sanata mekân. Tartışmaya, diyaloğa, birlikte üretmeye açık bir oda; yalnız başına olmayan bir ada,” sözleriyle tanımlanıyor. 1878’de Üsküdar’da doğan Zabel Yesayan, 20. yüzyılın en büyük Ermeni yazarlarından biri. 

Elli kişilik oturma kapasitesi olan Yesayan Salonu, söyleşiler, paneller, dinletiler, film gösterimleri, atölye çalışmaları gibi farklı amaçlar için kullanılabilecek şekilde düzenlendi.  Mekân, kültür-sanat alanında faaliyet gösteren çeşitli kişi ve kurumların etkinliklerine de açık olacak. Mekânda ayrıca, Hippo Kitap’ın çocuklara yönelik oyun, okuma, felsefe atölyeleri de düzenlenecek. Bu yeni mekânın girişinde, yayınevinin kitaplarının yanı sıra, başka yayınevlerinin yayın listelerinden seçilmiş kitapların da satılacağı kitabevi bölümü yer alıyor.

Çocuklar için: Hippo Kitap

Aras’taki bir başka yenilik ise Hippo Kitap. Hippo’nun yayın koordinatörü Lora Sarı, ilk kitapları Mutluluk Bir Tilkidir’den bu yana çok olumlu eleştiriler aldıklarını ve  bunun mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. “Çocukların geleceğin teminatı olduğu klişesini bir kenara bırakıp şimdi, tam da çocuk olarak var oluşlarını önemsiyoruz. Bu nedenle çocuklara üstten bakmayan, onlara bir şeyler öğretme çabası içine girmeyen, didaktik olmayan, edebi değeri yüksek, alt metinleri zengin kitapları çocuklarla buluşturmak üzere yola çıktık,” sözleriyle kendini anlatan Hippo Kitap, çocuk yayıncılığı alanına yeni bir soluk getirmeyi hedefliyor. Türkçe ve Ermenice çocuk kitapları yayımlayan Hippo’nun beşinci Türkçe kitabı, Ben Sanders imzalı Benim Kitabım (senin değil) 13 Aralık Cuma günü kitabevlerinde olacak.

Lora Sarı (solda) ve Rober Koptaş

Aras Yayıncılık 2 Aralık'tan bu yana davetlilerin katıldığı açılış günleriyle ilk ziyaretçilerini kabul ediyor. Mekânın etkinlik programı önümüzdeki günlerde duyurulacak. Yayınevinin kısıtlı imkânlar içinde kitaplar üretmeye çalıştığını söyleyen Aras yayın yönetmeni Rober Koptaş, buna karşın 2019’un Aras için bir yenilik ve yenilenme yılı olduğunu söyledi. Koptaş, “Bu yıl, yayımladığımız kitapların yanı sıra Nora Tataryan’ın yürüttüğü, kitaplar üstüne podcast serimiz Son Okuma’yı başlattık. Podcast yayıncılığında dinleyicilerin ilgisini çekeceğini umduğumuz başka seriler için de çalışıyoruz. Bizi çok heyecanlandıran çocuk edebiyatı girişimimiz Hippo Kitap büyük beğeniyle karşılandı ve son olarak da oluşturmakla gurur duyduğumuz Yesayan Salonu ve yeni çalışma mekânımız, kültür ve edebiyat alanına katkıda bulunmak konusunda şevkimizi daha da artırdı,” dedi. Koptaş, İstanbul’un kültür yaşantısında küçük ama önemli bir uğrak noktası olmayı amaçlayan Yesayan Salonu’nun isteyen herkese açık olduğunun altını çizdi.

Kategoriler

Kültür Sanat