AİHM Osman Kavala'nın tutukluluğu için hak ihlali kararı verdi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Osman Kavala ile ilgili kararını açıkladı. AİHM, Türkiye'nin Kavala davasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özgürlük ve güvenlik hakkıyla ilgili 5. ve haklara getirilecek kısıtlamaların sınırlanmasıyla ilgili 18. maddelerini ihlal ettiğine karar verdi.

Mahkeme 1'e karşı 6 oyla aldığı kararda, Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasını istedi.

18 Ekim 2017 tarihinde tutuklanan Kavala, AİHM'e 2018 yılında avukatları aracığıyla yaptığı başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS), yaşam ve özgürlük hakkıyla ilgili 5. maddesinin 1. 3. ve 4. fıkralarının Türkiye tarafından ihlal edildiği şikayetinde bulunmuştu.

'Keyfi bir şekilde gözaltına alındığı', 'dava öncesi gözaltı süresinin uzunluğu' ve hala devam etmesiyle ilgili şikayetini dile getiren Kavala, kendisine isnat edilen suçlarla ilgili somut delil ortaya konulamadığını ve yerel mahkemelerin de tutukluluğun sürmesi için yine somut deliller sunamadığını bildirmişti.

Anayasa Mahkemesi'nin hukuksuz gözaltı süresiyle ilgili bireysel başvuru hakkı konusunda yeterli hızda karar alamadığı görüşünü dile getiren Kavala, 'hükümeti eleştirmesi gerekçe gösterilerek, insan hakları savunucusu olarak kendisinin ve diğer aktivistleri caydırmak ve susturmak amacıyla gözaltında tutulduğunu' belirtmişti. (Euronews)

Kategoriler

Güncel